Πέντε μήνες σε ισχύ συμπληρώνει σε λίγες ημέρες το δεύτερο lockdown.
Πέντε μήνες σε μια ατμόσφαιρα βαριά και σκοτεινή, με χιλιάδες νεκρούς στα νοσοκομεία, με τους δρόμους προσβάσιμους κάθε βράδυ από τις 21:00 μόνο για τους μπλε φάρους της ΕΛΑΣ και δεκάδες περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας – με αποκορύφωμα τον on camera ξυλοδαρμό στη Νέα Σμύρνη. Πέντε μήνες με καταστολή, πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και ποινικές διώξεις που για τα επόμενα χρόνια θα ακολουθούν ανθρώπους που επέλεξαν να βρεθούν στον δρόμο για να διαδηλώσουν.
Μια ομάδα ανθρώπων, δικηγόροι, μέλη συλλογικοτήτων, σωματείων, μαζικών φορέων και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, φιλοδοξούν να θέσουν έναν πρώτο δικαστικό φραγμό στα εξοντωτικά πρόστιμα – για αρχή, κατά όσων κατέβηκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης να διαδηλώσουν στις 17 Νοέμβρη του 2020, με αποτέλεσμα συλλήψεις και πρόστιμα πολλών χιλιάδων ευρώ.
Το πρωί της Παρασκευής στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκδικάζεται η προσφυγή 46 κατοίκων της Θεσσαλονίκης κατά της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων, των διώξεων και των προστίμων που τους επιβλήθηκαν για τη συμμετοχή τους στην απαγορευμένη διαδήλωση του Πολυτεχνείου, στις 17 Νοέμβρη του 2020.
Η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους διωκόμενους, η ομάδα αυτή των ανθρώπων που φιλοδοξεί να αντιπαρατεθεί με τα πρόστιμα και τις απαγορεύσεις, καλεί σε συγκέντρωση στις 09:00 το πρωί της ίδιας μέρας έξω από το ΣτΕ. Με αφορμή την εκδίκαση της προσφυγής δε, την Τετάρτη παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην οποίαν μεταξύ άλλων μίλησε ο Χαράλαμπος Κουρουνδής, ενάγων δικηγόρος στο ΣτΕ.

«Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων ουδέποτε εισηγήθηκε απαγόρευση των διαδηλώσεων»
«Η κυβέρνηση κατάφερε να μην τηρήσει ακόμα και την μόνη προϋπόθεση που θέτει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 20ης Μάρτη, που είναι η Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού να γνωμοδοτήσει επί του συγκεκριμένου ζητήματος», τόνισε ο κ. Κουρουνδής αναφερόμενος στην απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ που στις 14 Νοεμβρίου επέβαλε απαγόρευση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων «καθ’ άπασαν την επικράτειαν», απαγορεύοντας «φωτογραφικά» τις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
«Όπως αποδείχθηκε από τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, η Επιτροπή ουδέποτε εξέδωσε την απαιτούμενη γνώμη. Η γνώμη της Επιτροπής η οποία διατυπώθηκε στις 4 Νοεμβρίου και υπάρχει στον φάκελο εισηγείται και εγκρίνεται ομοφώνως μιλώντας για lockdown τύπου Θεσσαλονίκης το οποίο σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ δεν απαγόρευε τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις. Ήταν δηλαδή αντίθετη η γνωμοδότηση της Επιτροπής που περιλαμβάνει η απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ από την απόφασή του για τις απαγορεύσεις», πρόσθεσε. Σημείωσε δε ότι η ΚΥΑ της 6ης Νοεμβρίου, με την οποίαν επιβλήθηκε το δεύτερο lockdown, όχι μόνο δεν απαγόρευε τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις αλλά τις εξαιρούσε ρητά από τις απαγορεύσεις συγκεντρώσεων.
«Το κίνημα ήταν και είναι το πρόβλημά τους και όχι ο κορωνοϊός», τόνισε ο κ. Κουρουνδής, σημειώνοντας μάλιστα ότι τις ίδιες ημέρες όπου βρισκόταν σε ισχύ η απαγόρευση συναθροίσεων άλλες μαζικές υπαίθριες δραστηριότητες, όπως οι λαϊκές αγορές, λειτουργούσαν κανονικά!
«Η διαδικασία της πρότυπης δίκης σημαίνει ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να κρίνει σειρά νομικών ζητημάτων γενικότερου ενδιαφέροντος. Έτσι, θα κριθεί αν η εκάστοτε κυβέρνηση μπορεί να προσθέτει κατά το δοκούν λόγους απαγόρευσης (συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων) στους συνταγματικά προβλεπόμενους, θα κριθεί η αδιαφορία της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ακολουθήσει ή έστω να δικαιολογήσει την απόκλισή της από τη γνώμη της Επιτροπής που η ίδιας είχε συστήσει, θα κριθεί σε τελική ανάλυση αν το δικαστήριο θα αρκεστεί στην επίκληση λόγων δημοσίου συμφέροντος και στο ψευτοδίλημμα ‘’υγεία ή συνταγματικά δικαιώματα και δημοκρατία’’ ή αν θα ερευνήσει κατά πόσο υπάρχουν τρόποι να ασκούνται τα θεμελιώδη δικαιώματα εν μέσω πανδημίας».

Διπλάσιοι αστυνομικοι έλεγχοι από τεστ για κορωνοϊό
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Μαρία Μπικάκη εκ μέρους της Επιτροπής Αλληλεγγύης, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε όσους συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις της 17ης Νοέμβρη (επέτειος Πολυτεχνείου), στις 26 Νοέμβρη (απεργιακή κινητοποίηση) και στις 6 Δεκέμβρη (επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου) είναι περισσότερα από 154. Οι διώξεις για τις ίδιες κινητοποιήσεις είναι τουλάχιστον 60. Το συνολικό ύψος των επιβληθέντων προστίμων ξεπερνά τις 54.000 ευρώ!
ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ INSTAGRAM
«Η οικονομική τρομοκρατία της κυβέρνησης δεν πλήττει μόνο όσους αγωνίζονται αλλά και όσους κυκλοφορούν στον δρόμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία αστυνομίας και ΕΟΔΥ φαίνεται η αναντιστοιχία: Οι έλεγχοι είναι διπλάσιοι από τα μοριακά και rapid tests που γίνονται για την πανδημία!», ανέφερε.
Γιώργος Μουρμούρης
giorgismour@yahoo.gr
Twitter: GeorgeMourmour2
Διαβάστε περισσότερα: [1], [2]
Δείτε το βίντεο της συνέντευξης Τύπου: