Σε ερωτήσεις για την πυροβασία, τα κόλλυβα και τους καλικάντζαρους, αλλά και για «το πνευματικό ίδρυμα του 17ου αιώνα το οποίο επηρέασε τον ποντιακό ελληνισμό», την «Απέλλα» ή τις «ουσιαστικές αλλαγές που έγιναν στο Σύνταγμα στην τελευταία του αναθεώρηση» καλούνται να απαντήσουν 30.000 μετανάστες τον Μάιο, στο πλαίσιο των εξετάσεων για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση.
Όπως σημειώνει το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, «υιοθετώντας μια απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης -σχετικά με την διενέργεια γραπτών εξετάσεων με θέματα από ειδική τράπεζα θεμάτων, το Υπουργείο Εσωτερικών παρουσιάζει τις εξετάσεις αυτές ως εξετάσεις για την δημιουργία ενός σύγχρονου και αδιάβλητου μηχανισμού, εναρμονισμένου στα πρότυπα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών».
Κάτι που όπως όλα δείχνουν απέχει πολύ από την πραγματικότητα καθώς από τη διαδικασία αλλά και την φύση των ερωτήσεων φαίνεται ότι στόχο αποτελεί μάλλον η θεσμοθέτηση νέων εμποδίων στους μετανάστες που επιθυμούν να πολιτογραφηθούν, παρά η απλούστευση ή/και τυποποίηση της διαδικασίας.
Όπως σημειώνει το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, οι υποψήφιοι μετανάστες καλούνται να ανταπεξέλθουν με… «ατομική ευθύνη» στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, καθώς «έως και σήμερα δεν υπάρχει καμία μέριμνα από την πολιτεία για οργανωμένα μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού». «Οποιοσδήποτε επιθυμεί -αν όχι πρέπει- να μάθει την ελληνική γλώσσα, απευθύνεται είτε στις ίδιες τις μεταναστευτικές κοινότητες, όπου όταν υπάρχει ανάγκη παραδίδονται δωρεάν μαθήματα από εθελοντές δασκάλους, είτε στα δωρεάν μαθήματα των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών. Δυστυχώς, από πλευράς πολιτείας υπάρχουν μόνο κάποιες ελάχιστες μεμονωμένες προσπάθειες στην τοπική αυτοδιοίκηση ανάλογα τον Δήμο. Η ανάγκη για μαθήματα ελληνικών είναι τόσο μεγάλη που οι άνθρωποι αναγκάζονται να είναι μήνες σε λίστες αναμονής», περιγράφεται στη σχετική ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι «πάγιο αίτημα του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών είναι να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα από τα παράβολα που πληρώνουν οι μετανάστες για τις ανανεώσεις των αδειών διαμονής τους σε προγράμματα που αφορούν την κοινωνική τους ένταξη, η εκμάθηση της γλώσσας θα έπρεπε να είναι ένα από αυτά».
τρεις μήνες για ΘΕΜΑΤΑ 964 ΣΕΛΙΔΩΝ
«Η τράπεζα θεμάτων αφορά σε 500 θέματα (Γεωγραφία, Ιστορία, Πολιτισμός και Πολιτικοί Θεσμοί της Ελλάδας, κατανόηση προφορικού και γραπτού λόγου), συνολικά 964 σελίδων! Αυτήν την στιγμή περίπου 30.000 συμπολίτες μας για να συνεχίσουν την διαδικασία -με τις προβλεπόμενες διατάξεις- για την πολιτογράφησή τους θα πρέπει να δώσουν εξετάσεις τον Μάιο του 2021. Κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να μελετήσουν τον παραπάνω όγκο θεμάτων σε λιγότερο από 3 μήνες, έτσι ώστε να ανταποκριθούν με επιτυχία σε εξέταση ελληνικής γλώσσας (επιπέδου ανάλογου του Β1 και Β2)», σημειώνει το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, τονίζοντας ότι πρόκειται για χρονικό διάστημα «μικρότερο ακόμα και από τα εντατικά προγράμματα ελληνομάθειας, όπως π.χ. της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης».
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
«Σύμφωνα με εξεταστικό κέντρο για την ελληνομάθεια, ένα τμήμα επιπέδου Β1 διαρκεί ένα ακαδημαϊκό έτος, με τα μαθήματα να διαρκούν συνολικά 30 εβδομάδες (3 ώρες από 2 φορές την εβδομάδα) ή στο εντατικό πρόγραμμα τα μαθήματα διαρκούν 12 εβδομάδες (3 ώρες, 5 φορές την εβδομάδα), πρόγραμμα που είναι αδύνατο να παρακολουθήσει έναν εργαζόμενος ή μια εργαζόμενη μετανάστρια ή ένας πρόσφυγας ή μία προσφύγισσα», αναφέρεται.
Στο μεταξύ, καθώς δεν υπάρχουν αναρτημένες σε επίσημο ιστότοπο οι σωστές απαντήσεις στις ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής ούτε και βιβλιογραφικές ή άλλες αναφορές στις οποίες οι υποψήφιοι θα μπορούσαν να τις αναζητήσουν, στην ουσία πρόσφυγες και μετανάστες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην διαδικασία καλούντα να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να αποκτήσουν, όπως καταγγέλλει το Ε.Φ.Μ., «βιβλία – λυσάρια από τον ιδιωτικό τομέα, με κόστος 48 ευρώ έκαστο και σε αρκετές περιπτώσεις με λανθασμένες απαντήσεις.»
Πυροβασία, κόλλυβα και καλικάντζαροι
Η λογική του αποκλεισμού – με μια εσανς γκροτέσκου – διαπνέει και τις ερωτήσεις που έχουν αναρτηθεί στον επίσημο ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας. Όπως τονίζει το Ε.Φ.Μ., «αδυνατούμε να καταλάβουμε πώς αυτές οι ερωτήσεις ανταποκρίνονται ως κριτήρια για να αντιληφθεί ο εξεταστής αν ο εξεταζόμενος έχει ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία ή όχι. Αναρωτιόμαστε για το πώς σχετίζονται η ιδιότητα του Έλληνα πολίτη με τις γνώσεις για συγκροτήματα ποπ μουσικής, για σκηνές παλιού ελληνικού κινηματογράφου ή ερωτήσεις σχετικά με το ποδόσφαιρο και μάλιστα το οπαδικό.
»Ερωτήσεις όπως αυτή που ζητάει να οριστεί το πνευματικό ίδρυμα του 17ου αιώνα το οποίο επηρέασε τον ποντιακό ελληνισμό ή το θέμα όπου ζητά να περιγραφεί με 30 λέξεις η Απέλλα ή ποιές είναι εννέα ουσιαστικές αλλαγές που έγιναν στο Σύνταγμα στην τελευταία του αναθεώρηση, πιστεύουμε ότι αδυνατούν όχι μόνο οι απλοί Έλληνες πολίτες να απαντήσουν αλλά ακόμα και φοιτητές ή καθηγητές πανεπιστημίου. Μπορεί οι εξετάσεις αυτές να έχουν την μορφή των πανελληνίων, αλλά οι υποψήφιοι δεν είναι φοιτητές. Είναι απλοί πολίτες που θέλουν να γίνουν Έλληνες πολίτες, όχι να φοιτήσουν σε κάποιο πανεπιστήμιο. Τέλος, ας σημειωθεί ότι ερωτήσεις που αφορούν χριστιανικά ελληνορθόδοξα ήθη και έθιμα, όπως η πυροβασία, τα κόλλυβα ή οι καλικάντζαροι, πιθανόν να μην μπορεί να τα απαντήσει ούτε και ένας Έλληνας πολίτης ή κάποιος που είναι Έλληνας πολίτης όμως έχει διαφορετικό θρήσκευμα, π.χ. ένας καθολικός στο θρήσκευμα.»
Ηλικιακοί και ΤΑΞΙΚΟΙ αποκλεισμοί
«Γνωρίζουμε ήδη πως έχει υπολογιστεί η πιθανή δυσκολία κάποιων ανθρώπων να δώσουν αυτές τις εξετάσεις, όπως είναι τα άτομα με αναπηρία και το χαιρετίζουμε. Όμως θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τους αναλφάβητους συμπολίτες μας αλλά και για όσους μένουν πάρα πολλά χρόνια στη χώρα και δεν έχουν πλέον την δυνατότητα να περάσουν από αυτή την εκπαιδευτική διαδικασία. Έχουμε παραδείγματα ατόμων που είναι πάνω από 30 – 40 χρόνια στην χώρα με νόμιμη και συνεχόμενη παραμονή, αλλά δεν έχουν την ικανότητα να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις», σημειώνει το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, ζητώντας «να ληφθεί σοβαρά υπόψη το όριο ηλικίας και να προσαρμοστεί η προφορική εξέταση σε χαμηλότερο όριο ηλικίας από εκείνο των 62 ετών». «Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα στην Ολλανδία, το αντίστοιχο όριο ηλικίας για τις γραπτές εξετάσεις είναι τα 58 έτη», σημειώνει.
«Βάση για μαζικούς αποκλεισμούς από την πολιτογράφηση;»
«Γνωρίζουμε πως η ελληνική ιθαγένεια δεν είναι πανάκεια και ότι δεν απαιτείται για να μπορεί να ζήσει νόμιμα κάποιος αλλοδαπός στην Ελλάδα, αφού αρκεί και μια έγκυρη άδεια διαμονής, και ας μην του εξασφαλίζει τα ίδια δικαιώματα με εκείνα των Ελλήνων πολιτών. Ωστόσο, όλοι έχουν το δικαίωμα να προσπαθήσουν για την πολιτογράφηση και όταν οι ερωτήσεις αντί να απευθύνονται σε όλους απευθύνονται σε πολύ λίγους, θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως στόχος δεν είναι η εξακρίβωση του βαθμού ένταξης του εξεταζόμενου, αλλά η δραματική μείωση των πολιτογραφήσεων.
ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ INSTAGRAM
»Σε λιγότερο από ένα μήνα περίπου 30.000 συμπολίτες μας θα κληθούν να δώσουν εξετάσεις με αυτό το σύστημα, ενώ αρκετοί έχουν καταθέσει τις αιτήσεις τους σύμφωνα με το προηγούμενο σύστημα. Η μόλις νομοθετημένη τράπεζα θεμάτων θέτει ξεκάθαρα τη “βάση” για τον μαζικό αποκλεισμό μας από την διαδικασία πολιτογράφησης. Θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν είναι αυτός ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης», τονίζει το Ε.Φ.Μ.
«Βάσει όλων των παραπάνω ζητάμε άμεσα την μείωση του όγκου των θεμάτων, την δωρεάν παροχή των σωστών απαντήσεων, την διεύρυνση της ομάδας που έχει ευνοϊκότερη μεταχείριση λόγω ηλικίας, αναπηρίας, αναλφαβητισμού κ.ά., την εστίαση των θεμάτων εξέτασης σε θέματα ουσιαστικής ένταξης, καθώς και μέριμνα για την εκπαιδευτική διαδικασία των υποψηφίων. Επιπλέον, ζητάμε άμεση απόσυρση της τράπεζας θεμάτων και προτείνουμε άμεσα επανεξέταση και συνολική βελτίωση όλου του συστήματος πολιτογράφησης που να ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκά πρότυπα όχι μόνο σε ότι αφορά το σύστημα εξετάσεων αλλά και σε ό,τι αφορά την ουσιαστική ένταξη», καταλήγει το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών.