Γύρω στις 11:30 πριν το μεσημέρι της Δευτέρας το Β5 κατέβαινε την Αλεξάνδρας όταν από τα πίσω καθίσματα άρχισαν να ακούγονται φωνές, από αυτές που συχνά ακούγονται στα λεωφορεία: Ένας καυγάς για μια θέση, για μια σακούλα με ψώνια ή ένα καρότσι λαϊκής που εμποδίζει.
Ήταν λίγο χειρότερο: Μια ημίτρελη ηλικιωμένη, χωρίς μάσκα, με σάπια δόντια και μάτι που γυάλιζε, ούρλιαζε σχεδόν ακατάληπτα προς ένα προσφυγάκι, ότι θα το «πνίξει σαν κουνέλι». Το κοριτσάκι, 3-4 χρονών, είχε τρομοκρατηθεί. Ο πατέρας του άκουγε αλλά δε μίλαγε. Η γριά συνέχιζε.
Κάποια στιγμή, ο πατέρας του παιδιού σηκώθηκε φωνάζοντάς της να σταματήσει. Πήγα κοντά να τον ηρεμήσω, η γριά συνέχιζε να φωνάζει ότι θα πνίξει το παιδάκι «σαν κουνέλι» γιατί είναι «σε ξένη χώρα». Προσπαθώντας να εξηγήσω στον πατέρα του παιδιού ότι δεν είναι (απλώς) μια ρατσίστρια ηλικιωμένη αλλά είναι εμφανές ότι έχει κι άλλο πρόβλημα, εκείνος συνέχιζε να της φωνάζει (σε ελεύθερη απόδοση) ότι είναι πρόσφυγας από το Ιράκ και έφυγε από την χώρα του επειδή η Ευρώπη (fuck Europe) έκανε πόλεμο. Κάποια στιγμή, τής είπε ακόμα αν ξέρει πόσοι Έλληνες δουλεύουν πια στο Ιράκ. Προφανώς, δεν είχε κανένα νόημα οποιοδήποτε επιχείρημα, ειδικά στα Αγγλικά.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Πρώτη σκέψη, όταν πια κατέβηκα από το λεωφορείο, ότι ήταν ένα περιστατικό από τα πολλά αντίστοιχα που συμβαίνουν κάθε μέρα στα ΜΜΜ. Η εικόνα της ημίτρελης γριάς όμως που με μάτι που γυάλιζε και χωρίς μάσκα φώναζε στο παιδί ότι θα το «πνίξει σαν κουνέλι» είχε κάτι πιο βαθύ: Ήταν η ίδια η εικόνα της Ευρώπης.
Πραγματικά, ποιο πρόσωπο θα μπορούσε να συμπυκνώσει περισσότερο την Ευρώπη και δη την Ευρωπαϊκή Ένωση του 2021 αν όχι η παραληρούσα ηλικιωμένη του Β5; Την πάμπλουτη ΕΕ που μένει ουραγός στους εμβολιασμούς, σαν τη γριά που δε φορούσε μάσκα. Την σαδιστικά επιθετική ΕΕ που εν γνώσει της πνίγει πρόσφυγες στα σύνορά της, «σαν κουνέλια». Την ΕΕ που θεωρεί ότι δικαιωματικά της ανήκει η παγκόσμια πολιτισμική ηγεμονία επειδή γέννησε τον Διαφωτισμό, όμως όσο αυτοθαυμάζεται στον θαυματουργό καθρέπτη του «ευρωπαϊκού ιδεώδους» τόσο δεν συνειδητοποιεί ότι μοιάζει όλο και περισσότερο με μια αλλόφρονα ηλικιωμένη. Την ΕΕ που κάνει πως δεν καταλαβαίνει την νιότη, τη δυναμική και την σφριγηλότητα του ανερχόμενου πόλου της Ανατολής – με την ευρεία έννοια – που πιθανότατα σύντομα θα την παραμερίσει για να φέρει στον πλανήτη τη δική του δυναστική πλάνη για τα πράγματα.
Επιστρέφοντας στο περιστατικό του Β5. «Ξέρεις πόσοι Έλληνες δουλεύουν στο Ιράκ;» Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών:
«Κατά το 2019, οι ελληνικές εξαγωγές (στο Ιράκ) κατέγραψαν σημαντική αύξηση 76,2% σε σχέση με το 2018. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στις χώρες της γεωγραφικής περιφέρειας “Μέση Ανατολή–Βόρεια Αφρική” όπου συνολικά οι εξαγωγές μας την εξεταζόμενη περίοδο παρουσίασαν πτώση -12,1%. Οι ελληνικές εισαγωγές αποτελούμενες σχεδόν αποκλειστικά από πετρελαιοειδή παρέμειναν στο ίδιο επίπεδο με το 2018 (+0,2).
ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ INSTAGRAM
»Το 2019 αντιστοιχούσαν στο 8,6% των ελληνικών εισαγωγών διεθνώς (5,4% το 2016) και στο 58,2% των εισαγωγών μας από την γεωγραφική περιφέρεια Μέση Ανατολή –Βόρεια Αφρική. Από την μελέτη των στατιστικών προκύπτει επίσης, ότι, το 2019 (όπως και το 2018) το Ιράκ ήταν ο κύριος προμηθευτής της Ελλάδος σε πετρελαιοειδή και ότι, η αξιοσημείωτη αύξηση των εισαγωγών μας από το Ιράκ φαίνεται ότι καλύπτει το κενό των εισαγωγών πετρελαίου από το Ιράν.
»Ενδιαφέρον για τις ελληνικές επιχειρήσεις μεταξύ άλλων παρουσιάζουν
- ο κατασκευαστικός τομέας λόγω των μεγάλων έργων ανασυγκρότησης
- ο τομέας της ενέργειας (σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής) δεδομένων των σημαντικών ελλείψεων
και της πολιτικής των κυβερνήσεων (ομοσπονδιακής και Περιφέρειας Κουρδιστάν) για ενεργειακή αυτάρκεια - η γεωργία (αγροτικά μηχανήματα, θερμοκήπια, υδατοκαλλιέργειες)
- ο τομέας της υγείας (νοσοκομεία, ιατρικός εξοπλισμός, φάρμακα)
- η επεξεργασία τροφίμων
-τα μείζονα επενδυτικά έργα στρατηγικού χαρακτήρα όπως η κατασκευή λιμένος και βιομηχανικής ζώνης στο νησί Faw στην περιοχή της Βασόρας κόστους $ 6-7 δις. - η ανασυγκρότηση της άλλοτε κραταιάς πολεμικής βιομηχανίας. Οι ετήσιες δαπάνες του Ιράκ για αμυντικούς σκοπούς κυμαίνονται μεταξύ 6 και 9 δις δολαρίων ετησίως.
Μάλλον δουλεύουν αρκετοί Έλληνες…
Γιώργος Μουρμούρης
giorgismour@yahoo.gr
Twitter: GeorgeMourmour2