30 clicks από [τη διαδρομή προς] τα Λιπάσματα της Δραπετσώνας

Ας το ονομάσουμε, ένα μπαλκόνι στο μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου. Ο λόγος για τα «Λιπάσματα», τον πολυχώρο στο παράκτιο μέτωπο της Δραπετσώνας.

Μια έκταση 86 στρεμμάτων που μετά από επίμονες διεκδικήσεις των κατοίκων το 2015 αποδόθηκαν στον Δήμο, «γλιτώνοντας» από την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.

Μετατράπηκαν σε έναν ζωντανό χώρο, μια μοναδική διέξοδο για τους κατοίκους της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου, με τις συγκεντρωμένες βαριές χρήσεις των λιμένων και των βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Άγνωστο όμως παραμένει το μέλλον των 204 στρεμμάτων της έκτασης του πάλαι ποτέ Εργοστασίου Λιπασμάτων, πίσω από το αναπλασθέν παραλιακό μέτωπο, που φιλοξενεί τα «κουφάρια» της χημικής βιομηχανίας.

© Long-Stories-Short.org

Σημειώνεται ότι τα είκοσι τελευταία χρόνια της λειτουργίας του (από το 1979 έως το 1999), το εργοστάσιο απέβαλλε ραδιενεργά απόβλητα (φωσφόγυψο) σε χωματερή στο Σχιστό Περάματος, σε πλαγιά του όρους Αιγάλεω. Σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ της Καθημερινής, μετρήσεις της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) στο Σχιστό είχαν αποκαλύψει συγκεντρώσεις ραδιενεργού ραδίου (Ra-226) της τάξης των 580 – 1.180 Bq/kg (μπεκερέλ/κιλό), όταν τα όρια ασφαλείας δεν ξεπερνούν τα 100 Βq/kg.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

© Long-Stories-Short.org

Στις 27 Σεπτεμβρίου του 2018, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή στον ραδιοσταθμό RealFm, ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Αθήνας-Πειραιά, Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, υπολόγισε τον όγκο των ραδιενεργών αποβλήτων στο όρος Αιγάλεω σε 10 εκατομμύρια τόνους. «Αυτό το πράγμα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία», ανέφερε στην ίδια συνέντευξη. «Είναι αποτέλεσμα της αυθαιρεσίας της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Ξεκίνησε από το εργοστάσιο λιπασμάτων Δραπετσώνας, όπου για την παραγωγή φωσφορικού οξέος που χρησιμοποιείται σαν πρώτη ύλη για τα λιπάσματα στη γεωργία, έκαναν εισαγωγές από μία περιοχή της Αφρικής που είχε ήδη αυξημένη ραδιενέργεια. Το εργοστάσιο έπειτα από διαμαρτυρίες άρχισε να μεταφέρει τα στερεά αυτά απόβλητα στους πρόποδες του όρους Αιγάλεω με την ανοχή της Αστυνομίας, του Δασαρχείου και όλων των κρατικών υπηρεσιών.

© Long-Stories-Short.org

»Κάθε χρόνο έριχνε 500.000 τόνους. Τα φορτηγά του μετέφεραν τα απόβλητα μέσα από κατοικημένες περιοχές και τα απέθεταν εκεί. Σε διάστημα 20 ετών έχουμε 10 εκατ. τόνους ραδιενεργών αποβλήτων. Αυτά τα απόβλητα είτε με τη μορφή σκόνης αναδύονταν στον αέρα σε όλο το λεκανοπέδιο και εισπνέονταν από τους πολίτες, είτε επειδή ήταν διαλυτά από το νερό της βροχής περνούσαν στον υδροφόρο ορίζοντα και τον δηλητηρίαζαν. Δηλαδή, μία βόμβα, μία πληγή στο σώμα της Αθήνας με τα εκατομμύρια κατοίκους η οποία λειτουργούσε χωρίς να ενδιαφέρεται κανείς.» Σύμφωνα με τον κ. Γουρδομιχάλη, έως το 2018 δεν είχε ολοκληρωθεί το έργο ασφαλούς σφράγισης των επικίνδυνων αποβλήτων.

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ INSTAGRAM

Ακολουθούν φωτογραφίες μιας σύντομης περιήγησης στον χώρο των Λιπασμάτων, αλλά και τις διαδρομής μέχρι το παραλιακό μέτωπο της Δραπετσώνας μέσα από το λιμάνι του Πειραιά.

[Άκου τον ήχο του λιμανιού βλέποντας τις φωτογραφίες]

© Long-Stories-Short.org

Γιώργος Μουρμούρης

giorgismour@yahoo.gr

Twitter: GeorgeMourmour2

Tagged with: