Πώς μεθοδεύτηκε η λύση μιας απεργίας: Ο εγκλωβισμός των επιβατών, οι ασφυκτικές πιέσεις και η… «βόμβα» στον Ηλεκτρικό (Photos)

Μια κυνική επιχείρηση μετατροπής των επιβατών σε μοχλό πίεσης κατά των απεργών της ΠΕΝΕΝ έλαβε χώρα νωρίς το πρωί της Πέμπτης στο λιμάνι του Πειραιά, με αποτέλεσμα εν τέλει τη λύση της απεργίας των ναυτεργατών και την αναχώρηση των πλοίων. Επιχείρηση που περιελάμβανε από την έκδοση εισιτηρίων λίγα μέτρα μακριά από τους γεμάτους απεργούς και αλληλέγγυους καταπέλτες των πλοίων μέχρι έρευνες για… «βόμβα» στον σταθμό του Ηλεκτρικού στον Πειραιά.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η ΠΕΝΕΝ (Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού) ήταν το μόνο ναυτεργατικό σωματείο που αποφάσισε να τηρήσει την απόφαση για απεργία στις 3 Ιουνίου ενάντια στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, που μεταξύ άλλων προβλέπει δυνατότητα για απλήρωτες υπερωρίες που θα αντισταθμίζονται με… ρεπό. Τα υπόλοιπα σωματεία και ομοσπονδίες, αποφάσισαν την μετακίνηση της απεργιακής κινητοποίησης στις 10 Ιουνίου, ημέρα για την οποία εξήγγειλε απεργία η ΓΣΕΕ. Ο ΣΕΕΝ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας) προσέφυγε δικαστικώς κατά της απεργιακής κινητοποίησης, με το μονομελές πρωτοδικείο Πειραιά να κρίνει παράνομη (αν και όχι καταχρηστική) την απεργία.

Πριν ακόμα εκδοθεί η απόφαση του Πρωτοδικείου, ο ΣΕΕΝ ζητούσε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τη λήψη «των απαραίτητων μέτρων την Πέμπτη 3/6 για τη διασφάλιση της τάξης και τη χωρίς προβλήματα λειτουργία των πλοίων μας». Το απόγευμα της Τετάρτης η ΠΕΝΕΝ σημείωνε σε ανακοίνωσή της ότι «πριν ακόμη βγει η απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά, ΥΕΝ και εφοπλιστές οργανώνουν από κοινού την καταστολή της απεργίας. Κατήγγειλλε δε ότι «την ίδια στιγμή στενός συνεργάτης του Υπουργού Ε.Ν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της ΠΕΝΕΝ του ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις καταστολής του ΥΕΝ θα είναι αύριο σε πλήρη ετοιμότητα να επέμβουν για να μην διασαλευτεί η νομιμότητα και ασφάλεια στο λιμάνι».

Έκοβαν εισιτήρια δίπλα στους γεμάτους καταπέλτες

Οι ναυτεργάτες της ΠΕΝΕΝ ήδη από την Τετάρτη προειδοποιούσαν ότι «οι ακτοπλοϊκές εταιρίες επιχειρούν μέσω της έκδοσης χιλιάδων εισιτηρίων για τις 3/6 να δημιουργήσουν στο λιμάνι τους όρους κοινωνικού αυτοματισμού, στρέφοντας τους επιβάτες κατά των απεργών και των ομάδων περιφρούρησης της απεργίας». Το πρωί της Πέμπτης, οι εικόνες που καταγράφηκαν στον Πειραιά δικαίωσαν πλήρως τους φόβους του σωματείου. Ενώ από τις 05:00 το πρωί ναυτεργάτες και αλληλέγγυοι περιφρουρούσαν την απεργία στους καταπέλτες των πλοίων, με το πρώτο φως άρχισαν να σχηματίζονται ουρές επιβατών που είχαν φτάσει στο μεγάλο λιμάνι βέβαιοι ότι θα ταξιδέψουν.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

«Από το πρακτορείο δεν με ενημέρωσαν για την απεργία», είπε στο Long Stories Short επιβάτις που είχε μεταβεί στην Αθήνα για ιατρικές εξετάσεις και θα επέστρεφε στην Πάρο. «Σήμερα το πρωί έβγαλα το εισιτήριο, εδώ, από το εκδοτήριο», μάς είπε μία ηλικιωμένη δείχνοντας το εκδοτήριο συγκεκριμένης εταιρίας λίγα μέτρα μακριά από πλοίο στου οποίου τους καταπέλτες βρισκόταν η απεργιακή φρουρά. Το Λιμενικό ενημέρωνε όσους επιβάτες ρωτούσαν, κυρίως κάποιους «θερμόαιμους» που ζητούσαν επιχείρηση για την απομάκρυνση απεργών και αλληλέγγυων, ότι σύντομα τα πλοία θα αναχωρήσουν κανονικά – χωρίς βεβαίως να έχει ληφθεί σχετική απόφαση από τους ναυτεργάτες. Στο λιμάνι βρισκόταν ήδη λεωφορείο με άνδρες των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού, ντυμένους στα χακί. Η παρουσία του ήταν διακριτική μεν, αποτελούσε όμως – σε συνδυασμό με την προειδοποίηση στον πρόεδρο της ΠΕΝΕΝ και το δημοσίως διατυπωμένο αίτημα των εφοπλιστών για «νόμο και τάξη» – μια σαφή προειδοποίηση.

Η «βόμβα» στον Ηλεκτρικό και η λύση της απεργίας

Ενώ συνέβαιναν αυτά στο Λιμάνι, ο σταθμός του Ηλεκτρικού στον Πειραιά έκλεισε ξαφνικά λόγω προειδοποίησης για… βόμβα(!), όπως μετέφεραν αστυνομικοί σε επιβάτες που έκπληκτοι ενημερώνονταν ότι έπρεπε να βρουν τρόπο να μεταβούν στο… Νέο Φάληρο(!!) για να πάρουν το τρένο. Έτσι, επιβάτες των πλοίων που τυχόν ήθελαν να φύγουν από το λιμάνι παρέμεναν επί της ουσίας εγκλωβισμένοι στην προκυμαία, ασκώντας πίεση σε απεργούς και αλληλέγγυους.

Antonis Dalakogiorgos, head of Greece’s Maritime Worker’s Union, talking to the press while being pressured to end a 24hours strike against new law imposing 10 hours working day.

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ INSTAGRAM

Λίγο μετά τις 08:00, υπό ασφυκτικές πιέσεις ο Αντώνης Νταλακογιώργος, πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, ανακοίνωσε τη λύση της απεργίας στις 09:00. Παρουσίασε το σκεπτικό της απεργιακής κινητοποίησης, τις πιέσεις που δέχτηκε το σωματείο και τους λόγους της υπαναχώρησης – με τηλεοπτικό ρεπόρτερ μάλιστα να τον διακόπτει καθώς βιαζόταν να… προχωρήσει στο «ψητό», να ανακοινώσει δηλαδή τη λύση της απεργίας.

Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ ανακοινώνει τη λύση της απεργίας

Οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν με συνθήματα λίγο πριν τις 09:00. Στον Ηλεκτρικό του Πειραιά, τα τρένα αναχωρούσαν κανονικά για Αθήνα. Η «βόμβα» ουδέποτε βρέθηκε.

Γιώργος Μουρμούρης

giorgismour@yahoo.gr

Twitter: GeorgeMourmour2

Tagged with: