Δημητσάνα: Μια φλοίδα Βαλκανίων βαθιά μες στη Μεσόγειο (Pics)

«Η πόλη μας (η Δημητσάνα) είναι χτισμένη σε μια ορεινή και άγονη περιοχή, σε μια φτωχή περιοχή. Οι δουλειές είναι λίγες και οι ανάγκες πολλές. Γι’ αυτό τον λόγο οι περισσότεροι κάτοικοι αναγκάζονται να φεύγουν. Άλλοι στις μακρινές, άλλοι στις γύρω περιοχές. Κάθε χρόνο κατεβαίνουν στον κάμπο της Τριφυλίας για να δουλέψουν στο μάζεμα των ελιών και να βγάλουν το λάδι της χρονιάς.»

«Μάθε παιδί μου γράμματα», 1981

oreini-arkadia-lss12

Ο παγωμένος κάμπος της Μεγαλόπολης, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από την Τριφυλία, άχνιζε στις πρωινές ακτίνες του δεκεμβριάτικου ήλιου. Η πάχνη που σηκωνόταν όσο έφτανε το μάτι, μέχρι πέρα τον αυτοκινητόδρομο Τριπόλεως-Καλαμάτας, ενωνόταν με τους ατμούς του ατμοηλεκτρικού εργοστασίου.

oreini-arkadia-lss15

Ξημέρωμα στη Δημητσάνα. Δευτέρα. Οι τουρίστες του Σαββατοκύριακου έχουν φύγει. Η ορεινή Αρκαδία, για τις επόμενες πέντε ημέρες θα βυθιστεί ξανά στη χειμερία νάρκη – μέχρι να ξυπνήσει βίαια για το επόμενο τριήμερο.

oreini-arkadia-lss16

oreini-arkadia-lss17

oreini-arkadia-lss18

oreini-arkadia-lss19

oreini-arkadia-lss20

oreini-arkadia-lss21

oreini-arkadia-lss22

oreini-arkadia-lss23

oreini-arkadia-lss24

Χωρίς τουρίστες, η Δημητσάνα δεν απέχει πολύ από το καταρρέον κεφαλοχώρι του Περικλή, της Ελπίδας, του Σωκράτη και του Δημοσθένη – και φυσικά της Χρυσάνθης Καναβού. Το σκηνικό λίγο απέχει από την γυρισμένη στην ορεινή Αρκαδία ταινία «Μάθε παιδί μου γράμματα» του 1981.

Λίγα στενά μακριά από την κεντρική πλατεία και τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά που έχουν μετατραπεί σε ξενώνες, η φτώχεια και η εγκατάλειψη είναι παντού παρούσες.

oreini-arkadia-lss25

oreini-arkadia-lss26

oreini-arkadia-lss27

oreini-arkadia-lss28

oreini-arkadia-lss29

oreini-arkadia-lss30

oreini-arkadia-lss31

oreini-arkadia-lss32

oreini-arkadia-lss33

Στρατηγικά χτισμένη ανάμεσα σε βουνά, σε μια λοφοράχη στα 946 μέτρα, το ξημέρωμα μιας Δευτέρας του Δεκέμβρη η Δημητσάνα δεν αποπνέει ούτε στο ελάχιστον την – αρκετά ενοχλητική – έπαρση του τουριστικού προορισμού του Σαββατοκύριακου.

Μετατρέπεται ξανά σε μια μελαγχολική, πέτρινη κωμόπολη, τυλιγμένη στις ίδιες πτυχώσεις των βουνών και των βράχων όπως τόσες και τόσες άλλες ορεινές πόλεις και χωριά στην Πίνδο και τη Μακεδονία – αίσθηση που ενισχύει το ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο της Μεγαλόπολης θυμίζοντας ταξίδι στα όρη με τις οξιές γύρω από τις λιγνιτοφόρες λεκάνες της Πτολεμαΐδας.

oreini-arkadia-lss6

oreini-arkadia-lss8

oreini-arkadia-lss7

oreini-arkadia-lss8

oreini-arkadia-lss9

oreini-arkadia-lss10

oreini-arkadia-lss11

oreini-arkadia-lss12

oreini-arkadia-lss14

oreini-arkadia-lss13

Είναι ίσως, μαζί με τη γειτονική Στεμνίτσα και την κοντινή Καρύταινα, η νοτιότερη απόληξη των Βαλκανίων, βαθιά μέσα στη θάλασσα της Μεσογείου.

+Στεμνίτσα

oreini-arkadia-lss1

oreini-arkadia-lss2

oreini-arkadia-lss3

oreini-arkadia-lss4

oreini-arkadia-lss5

+Καρύταινα

oreini-arkadia-lss34

oreini-arkadia-lss35

oreini-arkadia-lss36

oreini-arkadia-lss37

Γιώργος Μουρμούρης

giorgismour@yahoo.gr

Twitter: GeorgeMourmour2

Tagged with: