Pushbacks: Νέες καταγγελίες για το «Γκουαντάναμο» του Έβρου (Videos)

Δύο συνεντεύξεις Τύπου, ένα τριήμερο παρεμβάσεων σε πολλές πόλεις της χώρας, αλλά και -δυστυχώς- δώδεκα νεκροί πρόσφυγες, φέρνουν ξανά στην επικαιρότητα το ζήτημα των βίαιων και συστηματικών pushbacks στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Οι μαρτυρίες τις οποίες κατέθεσαν οι ίδιοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που καταγγέλλουν ότι έπεσαν θύματα βίας, εξευτελισμών, ακόμη και ληστείας και εν τέλει επαναπροώθησης από ένστολους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αποκαλύπτουν την έκταση αλλά και την συστηματικότητα που έχουν αποκτήσει οι εν λόγω μέθοδοι στην ελληνοτουρκική μεθόριο – και όχι μόνο.

Το μεσημέρι της Πέμπτης 3 Φεβρουαρίου τρεις πρόσφυγες, Κούρδοι από την Τουρκία και το Ιράν, μίλησαν για τα όσα έζησαν στον Έβρο προσπαθώντας να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που συνδιοργάνωσαν συλλογικότητες αλληλέγγυων και μεταναστευτικές κινήσεις, εν όψει του τριημέρου δράσης ενάντια στα pushbacks στις 4, 5 και 6 Φεβρουαρίου με παρεμβάσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά, Χίο και άλλες πόλεις. Σημειώνεται ότι την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση ενάντια στα pushbacks, με προσυγκέντρωση στις 13:00 στην Ομόνοια.

Το πλήρες βίντεο της συνέντευξης Τύπου – Από το 13ο λεπτό, οι μαρτυρίες των προσφύγων

Μαρτυρία Πρώτη: «Πήραν όλα μας τα υπάρχοντα»

«Έφυγα από την Τουρκία για πολιτικούς λόγους, επειδή είμαι ένας πολιτικοποιημένος Κούρδος. Έφυγα από την Τουρκία γιατί είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. Αποφάσισα να πάω στην Ευρώπη γιατί αν δεν είχα φύγει θα ήμουν για πάντα στη φυλακή. Διέσχισα τα σύνορα από την Τουρκία στην Ελλάδα και έφτασα στο Σουφλί, όπου μας σταμάτησαν Έλληνες ένοπλοι. Μας μετέφεραν σε σημείο κράτησης όπου και μείναμε για πολλές ώρες. Μετά μας είπαν ότι θα μας γυρίσουν πίσω στην Τουρκία. Μας έβαλαν σε ένα κλειστό φορτηγό με τουλάχιστον 50 ακόμη άτομα και μας έφεραν στον Έβρο. Όταν φτάσαμε στρατιώτες μας ανάγκασαν να διασχίσουμε το ποτάμι και να επιστρέψουμε στην Τουρκία. Ήμουν πολύ φοβισμένος γιατί θα οδηγούμουν σε ισόβια κάθειρξη αν με έπιαναν Τούρκοι στρατιώτες στην αντίπερα όχθη του ποταμού. Στο Σουφλί πήραν όλα μας τα υπάρχοντα, συμπεριλαμβανομένων των κινητών. Αστυνομικοί μας χτύπησαν. Εκεί βρίσκονταν και άλλοι άνθρωποι που περίμεναν να επαναπροωθηθούν οι οποίοι ήταν επίσης χτυπημένοι. Προσπάθησα να έρθω ξανά στην Ευρώπη. Τη δεύτερη φορά κρυφτήκαμε σε δάσος γιατί έπρεπε να φτάσουμε σε ασφαλές σημείο μακριά από τα σύνορα, για να μη μας επαναπροωθήσουν. Προσπαθήσαμε να φτάσουμε σε μεγάλη πόλη, όπως την Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα, αλλά μας έπιασαν ξανά. Οδηγηθήκαμε ξανά σε αστυνομικό τμήμα όπου ξανά μας είπαν ότι θα μας στείλουν πίσω στην Τουρκία. Όμως καταφέραμε να έρθουμε σε επαφή με δικηγόρο. Αν δεν είχε έρθει ο δικηγόρος, θα μας είχαν επαναπροωθήσει ξανά. Κρατηθήκαμε για πέντε μέρες σε ένα camp και μετά μας άφησαν ελεύθερους.»

μαρτυρια Δεύτερη: «Μας έβαλαν στη σειρά και μας χτύπησαν»

«Είμαι επίσης Κούρδος από την Τουρκία, έχω ζήσει επίσης pushbacks από την Ελλάδα. Επίσης περάσαμε τον ποταμό Έβρο για να φτάσουμε σε ασφάλεια στην Ελλάδα. Αντιμετωπίσαμε δυσκολίες, όπως ότι τα ρούχα μας καταστράφηκαν και υπήρχε κίνδυνος να πνιγούμε. Πήγα ο ίδιος σε αστυνομικό τμήμα για να δηλωθώ, όμως με έβαλαν σε ένα κλειστό όχημα και μου είπαν ότι θα με επαναπροωθήσουν. Φτάσαμε το πρωί σε ένα μέρος σαν φυλακή. Οι συνθήκες ήταν πολύ κακές, δεν υπήρχε τουαλέτα, δεν υπήρχε φαγητό. Μας κράτησαν όλη την ημέρα μέχρι το βράδυ. Ήμασταν ένα γκρουπ πολλών ανθρώπων. Μια ομάδα αστυνομικών φώναζαν ανθρώπους να βγουν από τον χώρο. Υπήρχαν άνθρωποι από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές και άλλες χώρες. Οι αστυνομικοί κρατούσαν μεταλλικές και ξύλινες ράβδους και χτυπούσαν τους πάντες. Κατόπιν πήραν ό,τι είχαμε πάνω μας, τα τηλέφωνα, τις ταυτότητες, τα χρήματά μας, τα πάντα. Επίσης μας άφησαν με λίγα ρούχα, στους περισσότερους πήραν και τα παπούτσια. Μετά από αυτό μας οδήγησαν στα σύνορα όπου αργότερα καταλάβαμε ότι είναι το σημείο της επαναπροώθησης. Η μετακίνηση ήταν ένα μαρτύριο, το φορτηγό έτρεχε πάρα πολύ. Ήμασταν στην ακτή του ποταμού, οι αστυνομικοί είχαν ξανά ρόπαλα. Μας έβαλαν σε μία σειρά και μας χτύπησαν όλους, έναν προς ένα. Λίγο πιο μετά, ανά είκοσι μας έβαλαν σε βάρκες για να διασχίσουμε τον Έβρο. Η ομάδα διέσχισε τον ποταμό με τις βάρκες, όπως εξαναγκάστηκε από την αστυνομία. Στην Τουρκία είχα να εκτίσω 18 χρόνια φυλακή οπότε έπρεπε να κρυφτώ για να μη με συλλάβουν. Η υπόλοιπη ομάδα συνέχισε, όμως εγώ κρύφτηκα στο δάσος. Βρήκα τον δρόμο για να φτάσω στην Κωνσταντινούπολη. Δεν είχα λεφτά ούτε ρούχα. Ένα ΙΧ με γύρισε στην Πόλη. Τη δεύτερη φορά, (που πέρασα τα σύνορα) είχα μιλήσει με δικηγόρο για να αποφύγω τα pushbacks. Ξανά εμφανίστηκα σε αστυνομικό τμήμα. Ο δικηγόρος ήρθε και αυτό με προστάτευσε από το να με στείλουν ξανά πίσω. Η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα. Τα pushbacks πρέπει να σταματήσουν.»

φωτογραφία αρχείου

Μαρτυρία Τρίτη: Με έβαλαν σε πορτ παγκαζ, με χτύπησαν

«Είμαι Κούρδος από το Ιράν. Για πολιτικούς λόγους έπρεπε να φύγω από τη χώρα μου, εκεί που μεγάλωσα. [Στην διαδικασία των pushbacks] σε χτυπάνε, σου παίρνουν τα ρούχα, το τηλέφωνο, για να μην επιστρέψεις ξανά. Όποιος περνάει από τα σύνορα και φτάνει στην Ελλάδα έχει δικαίωμα να ζητάει άσυλο, αλλά αν σε πιάσουν πριν από τη Θεσσαλονίκη σε απελαύνουν. Εμένα με έβαλαν στο πορτ παγκάζ, με χτύπησαν. Μία γυναίκα θα μπορούσε να είχε πεθάνει στο νερό, αν δεν την είχα βοηθήσει. Υψώνουν φράκτη στα σύνορα, ενώ με τα ίδια χρήματα θα μπορούσαν να κάνουν κάτι καλό για τους μετανάστες.»

Προσφύγισσα από το Ιράν καταγγέλλει 6 pushbacks σε λίγους μήνες

Η 30χρονη Πάρβιν, προσφύγισσα από το Ιράν, καταγγέλλει ότι επαναπροωθήθηκε έξι φορές σε διάστημα λίγων μηνών από τις ελληνικές αρχές σε Έβρο και Αιγαίο. Η ίδια ωστόσο κατάφερε να κρατήσει ψηφιακά αποτυπώματα των όσων έλαβαν χώρα στα σύνορα, έχοντας έτσι αποδείξεις για την κακομεταχείριση της ίδιας και άλλων προσφύγων και μεταναστών.

«Υποσχέθηκα στον εαυτό μου κατά τη διάρκεια μιας από τις επαναπροωθήσεις ότι, όταν φτάσω στην Ευρώπη, θα προσφύγω στη δικαιοσύνη και θα δικαιωθώ. Γιατί αυτές οι επαναπροωθήσεις και αυτή η βία πρέπει να σταματήσουν. Είμαστε άνθρωποι. Θέλω να συνεισφέρω στο να ανακτηθεί ο σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα», δηλώνει.

Με την υποστήριξη του ECCHR – European Center for Constitutional and Human Rights, της HumanRights360 και της Forensic Architecture, η Πάρβιν A. υπέβαλε καταγγελία κατά της Ελλάδας ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για πολλαπλές παραβιάσεις του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα.

Η υπόθεσή της παρουσιάστηκε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε την Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση HumanRights360. Από τους ομιλητές, με αφορμή τα καταγγελλόμενα 6 pushbacks της νεαρής προσφύγισσας, τονίστηκε ο συστηματικός χαρακτήρας που έχουν λάβει οι επαναπροωθήσεις σε Έβρο και Αιγαίο, που πολλές φορές περιλαμβάνουν ξυλοδαρμούς, αφαίρεση προσωπικών αντικειμένων συμπεριλαμβανομένων χρημάτων και κινητών τηλεφώνων, και άλλες ταπεινώσεις. Όπως τονίστηκε από τους ομιλητές, τέτοιου είδους καταγγελίες καταγράφονται από το 2013, όμως τα τελευταία δύο χρόνια έχει σημειωθεί δραματική αύξηση των βίαιων pushbacks αλλά ακόμη και «απαγωγές» προσφύγων και μεταναστών από το κέντρο μεγάλων πόλεων, οι οποίοι εν τέλει επαναπροωθούνται στην Τουρκία.

«Αυτή η περίπτωση δείχνει πώς έχουν κανονικοποιηθεί οι παράνομες επαναπροωθήσεις (pushbacks). Αποτελούν εκτεταμένη και συστηματική πρακτική, είναι συντονισμένα και πραγματοποιούνται με κρατικούς πόρους. Δεν έχουμε δει ακόμη μια αποτελεσματική έρευνα στην Ελλάδα για αυτό το ζήτημα», δηλώνει η δικηγόρος της HumanRights360, Ευγενία Κουνιάκη, τονίζοντας πως είναι ώρα για λογοδοσία.

Παρά τη νέα «χιονοστιβάδα» μαρτυριών, οι ελληνικές αρχές εξακολουθούν να διαψεύδουν τις καταγγελίες. «Ούτε η ελληνική κυβέρνηση ούτε η ελληνική αστυνομία απάντησαν σε λεπτομερή σχετική ερώτηση του Spiegel (σ.σ, για την υπόθεση της Πάρβιν). Το Λιμενικό Σώμα, το οποίο είναι υπεύθυνο μόνο για το Αιγαίο, είπε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για pushbacks», αναφέρεται στο ρεπορτάζ του γερμανικό μέσου, όπως μεταδίδει η ελληνόφωνη έκδοση της Deutsche Welle.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου, κοντά στην τουρκική όχθη του Έβρου εντοπίστηκαν οι σοροί 12 προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι άφησαν την τελευταία τους πνοή από το δριμύ ψύχος. Φέρονται να συμπεριλαμβάνονταν σε ομάδα 22 ανθρώπων που επαναπροωθήθηκαν από τις ελληνικές αρχές. Η ελληνική κυβέρνηση κάνει -ξανά- λόγο για «τουρκική προπαγάνδα».

Γιώργος Μουρμούρης

giorgismour@yahoo.gr

Twitter: GeorgeMourmour2

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: twitter.com/ForensicArchi

Διαβάστε επίσης:

Tagged with: