Λιγνάδης//ΑΣΟΕΕ//Θεσσαλονίκη-Η κυβέρνηση ξέρει να συγκαλύπτει

Με αφορμή την πολύκροτη δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη, που μετατέθηκε για τις 25/2 ανατρέχουμε σε σταθμούς του “ελληνικού #metoo”.

Μετά την μαζικότατη πορεία στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για την υπόθεση της Γεωργίας, την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε μια εξίσου μαζική για τα δεδομένα της πορεία στο κέντρο της Αθήνας, σχετικά με την έναρξη της δίκης Λιγνάδη. Όσο η κοινή γνώμη απασχολείται με το ζήτημα της δολοφονίας του Άλκη, ξεκινά αυτή η πολύκροτη δίκη, με τον ίδιο τον Κούγια ως δικηγόρο του κατηγορούμενου να μιλάει για αναβολή στα ΜΜΕ, προτού καν αρχίσει.

©Efi Karx// Long Stories Short

Σε κάθε περίπτωση, η περίπτωση της Γεωργίας, του καθηγητή στην ΑΣΟΕΕ, του Άλκη και του Λιγνάδη, σε διαφορετικά επίπεδα και με διαφορετικές αφορμές αναδεικνύουν πολλαπλώς την σήψη του αστικού συστήματος, την διαφθορά στην αστική δικαιοσύνη, την διαπλοκή των ελίτ και την ξεκάθαρη συνδιαλλαγή τους με παράγοντες της κυβέρνησης.

©Efi Karx// Long Stories Short

Όλα άρχισαν τον περσινό Ιανουάριο, όταν η ιστιοπλόος και ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου κατήγγειλε τον βιασμό της από παράγοντα του αθλητισμού και πρώην μέλος της ΝΔ, γεγονός που σήκωσε μια σειρά απανωτών καταγγελιών που έφτασαν μέχρι τον χώρο της τέχνης. Αρχικά καταγγέλθηκε ο Γιώργος Κιμούλης για λεκτική και σωματική βία κατά την διάρκεια πρωινής εκπομπής και έπειτα ακολούθησε τον Φεβρουάριο η σύλληψη του Δημήτρη Λιγνάδη, τότε διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και φίλου της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, και η προφυλάκισή του στις φυλακές Τρίπολης. Το όλο πρωτόκολλο μετά το ένταλμα σύλληψης από την αστυνομία δεν ακολουθήθηκε ούτε στο ελάχιστο, προσφέροντας κάλυψη στον Δημήτρη Λιγνάδη που κατηγορείται για βιασμό κατά συρροή τριών ανηλίκων και ενός ενήλικα άνδρα. Παρόμοια ήταν και η αντιμετώπιση για τον καθηγητή της ΑΣΟΕΕ που αναδείχθηκε πριν ένα μήνα, ο οποίος κατηγορείται για απάτη, τοκογλυφία και σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων.

©Efi Karx// Long Stories Short

Το κύμα του «ελληνικού #metoo» όπως ονομάστηκε τότε και η επιρροή του στην κοινή γνώμη, οδήγησε στην προφυλάκιση και του Πέτρου Φιλιππίδη ο οποίος κατηγορείται για σεξουαλικές επιθέσεις, ενώ πριν λίγες μέρες ο Στάθης Παναγιωτόπουλος των «Ράδιο Αρβύλα» καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια με τριετή αναστολή για την ανάρτηση σεξουαλικών βίντεο με πρώην συντρόφου του, χωρίς τη συγκατάθεσή της (revenge porn).

Μέχρι σήμερα βέβαια συνεχίζεται ο διασυρμός στα media της Γεωργίας, με δεύτερες τοξικολογικές εξετάσεις να βγαίνουν «καθαρές», αν και διεξήχθησαν μέρες μετά την καταγγελία της για ομαδικό βιασμό της σε πολυτελές ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Σε κάθε περίπτωση οι γόνοι αστικών οικογενειών προσπαθούν με κάθε τρόπο να τονίσουν την απουσία χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών, που ακόμη και αν ίσχυαν σαν αποδεικτικό στοιχείο, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν την απουσία συναίνεσης.

©Efi Karx// Long Stories Short

Σύμφωνα με την φεμινιστική συλλογικότητα Sabbat «η πατριαρχία και η εξουσία που γεννάει διαπλέκεται άμεσα με όλη τη σαπίλα του καπιταλισμού φέρνοντας βαθιά εκμετάλλευση για τα θηλυκά, ΛΟΑΤΚΙΑ+ και ανήλικα σώματα. Οι υποθέσεις αυτές τείνουν να συγκαλύπτονται, τα επιζώντα ή τα θύματα να μη δικαιώνονται και η κοινωνία να σιωπά.

©Efi Karx// Long Stories Short

»Από την άλλη, πέραν των προφανών ευθυνών που πέφτουν στις πλάτες αυτής της κυβέρνησης, δεν αφήνουμε απέξω και κανέναν επίδοξο κυβερνητικό διαχειριστή. Είναι χαρακτηριστική η “καμπάνια” που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθώντας να δείξει ότι είναι “διαφορετικός” από τη ΝΔ, ότι είναι ενάντια στην έμφυλη καταπίεση. Ωστόσο κάθε αστική κυβέρνηση χτυπάει τη ζωή και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των πιο φτωχών στρωμάτων που είναι οι γυναίκες, οι θηλυκότητες, τα ΛΟΑΤΚΙΑ+, οι μετανάστριες».

Πρώτη δημοσιεύση ΠΡΙΝ 12/2/22