Tο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 10 έως την Κυριακή 20 Μαρτίουτόσο σε φυσικούς χώρους όσο και online, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Στο 24ο ΦΝΘ θα προβληθούν 233 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους στην ιστορική έδρα του θεσμού, στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, καθώς και στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές. Παράλληλα, παρακολουθούμε ταινίες και διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ.
Τα τρία διαγωνιστικά τμήματα του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, το Διεθνές Διαγωνιστικό, το τμήμα Newcomers και το τμήμα >>Film Forward, φιλοξενούν μια σειρά από συναρπαστικές ταινίες, που πραγματεύονται τα πιο επίκαιρα ζητήματα της εποχής,μέσα από μια κριτική και οξυδερκή ματιά. Όψεις και πτυχές ενός κόσμου που αλλάζει αδιάκοπα, αφηγήσεις που ανατέμνουν τα ιστορικά τραύματα του παρελθόντος, ιστορίες έμφυλης καταπίεσης και γυναικείας χειραφέτησης, η κοσμογονική δύναμη του σινεμάκαι της τέχνης να μεταπλάθει την πραγματικότητα, η πολυδιάστατη έννοια τηςταυτότητας όπως αποτυπώνεται στο προσφυγικό-μεταναστευτικό δράμα, παράθυρα σε κόσμους και σε ανθρώπους που ξεφεύγουν από τα γνώριμα μέτρα και σταθμά, είναι ορισμένες από τις θεματικές που ξεχωρίζουν στα τρία διαγωνιστικά τμήματα του φετινού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.
Το ντοκιμαντέρ Πώς να επιβιώσετε σε μια πανδημία (How to Survive a Pandemic) του Ντέιβιντ Φρανς, μια παραγωγή του HBO που θα πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα της στη Θεσσαλονίκη, σηκώνει την αυλαία του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και μια διεισδυτική και οξυδερκή ματιά στην τεράστια παγκόσμια προσπάθεια για την έρευνα, την ανάπτυξη, τη ρύθμιση και τη διάθεση των εμβολίων για την αντιμετώπιση του Covid-19, στον πόλεμο κατά της πανδημίας. Η ταινία έχει ως σημείο αφετηρίας τις αρχές του 2020, όταν ο κορωνοϊός άρχισε να εξαπλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Από απόσταση αναπνοής παρακολουθεί τους ερευνητές να δουλεύουν πυρετωδώς στα εργαστήριά τους, πραγματοποιώντας δοκιμές με εκατομμύρια εθελοντές, την ίδια στιγμή που οι θάνατοι άρχισαν να αυξάνουν δραματικά και η πολιτική πίεση να γίνεται αφόρητη.
Όσο για τις ειδικές προβολές του φετινού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, στο πρόγραμμά τους περιλαμβάνονται η κινηματογραφική ταινία Η πόλη και η πόλη των Σύλλα Τζουμέρκα και Χρήστου Πασσαλή, που διατρέχει επτά δεκαετίες της ιστορίας της Θεσσαλονίκης και της πικρής εμπειρίας της εβραϊκής της κοινότητας, η οποία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο διαγωνιστικό τμήμα Encounters της φετινής Μπερλινάλε, καθώς και το αξέχαστο ντοκιμαντέρ Tραγωδία του Αιγαίου (1961) του Βασίλη Μάρου, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Επιπλέον, το 24ο ΦΝΘ θα παρουσιάσει 12 κινηματογραφικά διαμάντια από το χρυσό παρελθόν του ελληνικού ντοκιμαντέρ, στο πλαίσιο της δράσης «Χώρα, σε βλέπω: Ο 20ός αιώνας του ελληνικού σινεμά» που διοργανώνει η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Η συγκεκριμένη δράση, η οποία φιλοξενήθηκε και στο πλαίσιο του περσινού 62ου ΦΚΘ, τον περασμένο Νοέμβριο, αποτελεί ένα πρόγραμμα ψηφιοποίησης, προβολής και μελέτης ταινιών από την πλούσια κληρονομιά του ελληνικού κινηματογράφου του 20ού αιώνα.

//Τα 5+1 ελληνικά ντοκιμαντέρ του 24ου ΦΝΘ
Τελευταίο ταξίδι του Άρη Χατζηστεφάνου
Ο Γιάννης Αγγελάκας και η Όλια Λαζαρίδου διαβάζουν αποσπάσματα από ένα βιβλίο του Καζαντζάκη ενώ ο Άρης Χατζηστεφάνου αντιπαραβάλλει την αφήγηση με εικόνες της σύγχρονης Ιαπωνίας, εμπλουτισμένες με manga, anime και video games. Αφιέρωμα σε δυο ταξίδια που καθόρισαν τη φιλοσοφική και πολιτική σκέψη του Καζαντζάκη και κόστισαν τη ζωή του.
Γυναίκες μαχήτριες – Η τριπλή απελευθέρωση του Λεωνίδα Βαρδαρού
Οι γυναίκες στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες του 20ού αιώνα, στη μάχη της επιβίωσης, στον δρόμο της φυλακής, της εξορίας και του εκτελεστικού αποσπάσματος. Τιμωρημένες για τον αγώνα τους για μία καλύτερη ζωή, για τον αγώνα τους ενάντια στους κατακτητές, για τον αγώνα τους για εθνική ανεξαρτησία και δημοκρατία.
Η βία στις σχέσεις της Νιόβης Αναζίκου
Η πανδημία στην Ελλάδα έδωσε ορατότητα στο φαινόμενο της ενδοοικογενειακής και συντροφικής βίας. Ωστόσο, παρατηρείται ότι αυτά τα περιστατικά είναι χρόνια και απασχολούν την κοινωνία εδώ και πολύ καιρό. Το ντοκιμαντέρ ερευνά τη βία κατά των γυναικών και πώς μπορεί να αναχαιτιστεί το φαινόμενο, αναδεικνύοντάς το μέσα από τις αφηγήσεις των γυναικών που τη βίωσαν.
Χρήστος Μποκόρος του Μιχάλη Λυκούδη
Μέσα από τη περιδιάβαση των χώρων που τον εμπνέουν, ο Χρήστος Μποκόρος αποκαλύπτει τις σκέψεις του σχετικά με την τέχνη του, τους θεατές των έργων του και την εικαστική τεχνική του. Η κάμερα τον συναντά στο εργαστήριό του, στην Αθήνα, αλλά και στη Βίνιανη, όπου εμπνέεται από την άγρια ομορφιά των Αγράφων.
Χειροπαλαιστής του Γιώργου Γούση
Ο Παναγιώτης, ένας χειροπαλαιστής, που ζει στην επαρχία, δεν αντέχει άλλο τη νοοτροπία της μικρής κοινωνίας και μετακομίζει στην Αθήνα, για να κυνηγήσει τα όνειρά του και να ασχοληθεί πιο επαγγελματικά με το άθλημα της χειροπάλης. Εκεί, οι επιλογές του θα τον φέρουν αντιμέτωπο σε αγώνα μπρα ντε φερ με τον πιο δύσκολο αντίπαλο, τον εαυτό του.
Η πόλη και η πόλη των Χρήστου Πασσαλή και Σύλλα Τζουμέρκα
Έξι κεφάλαια από τη ζωή και τα δεινά που υπέστη η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης ενώνονται κινηματογραφικά με την πόλη του σήμερα. Το παρελθόν και το παρόν μιας πόλης συναντιούνται και συγκλίνουν στις ρωγμές της. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Homemade Films, με τη συνεργασία του Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που υπογράφει η Μαρία Δρανδάκη, ενώ την επιμέλεια έχει ο Ορέστης Ανδρεαδάκης. Υποστηρίχθηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο πλαίσιο της δωρεάς του για τη δημιουργία του επετειακού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το Claims Conference – the Conference of Jewish Material Claims Against Germany, το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, το Rosa Luxemburg Stiftung – Office in Greece, το ΕΚΟΜΕ, τo Kέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το MOMus, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

//Οι 5 διεθνείς παραγωγές στο 24ο ΦΝΘ
Στο Film Is Dead(παγκόσμια πρεμιέρα) του Αργεντινού Χουάν Μπενίτες Αγιάσια, οι εγκαταλελειμμένες κινηματογραφικές αίθουσες στην πόλη του σκηνοθέτη μετατρέπονται σε ζωντανό μνημείο του χρόνου, της απώλειας και των συντριπτικών αλλαγών.
Το Spanton vs The French Police(παγκόσμια πρεμιέρα) της πολυσχιδούς γαλλίδας δημιουργού Οβιντί μάς υπενθυμίζει πως η βία κατά των γυναικών παραμένει μια ανοιχτή πληγή του κόσμου μας, ρίχνοντας φως σε μια υπόθεση που συντάραξε τη γαλλική κοινωνία.
Στο Sirens(διεθνής πρεμιέρα) της, βραβευμένης με Emmy, αμερικανο-μαροκινής δημιουργού Ρίτα Μπαγκνταντί, επιβιβαζόμαστε στοταραχώδες ταξίδι που βιώνουν τα μέλη της πρώτης γυναικείας μέταλ μπάντας στηΜέση Ανατολή, βαδίζοντας προς τη σεξουαλική, κοινωνική και πολιτική αφύπνιση.
Η Ολλανδή Ούκε Χόοχενταϊκ, στο Housewitz(διεθνής πρεμιέρα), στρέφει την κάμερα στη μητέρα της και συνομιλεί με τα φαντάσματα του Ολοκαυτώματος, μέσα από μια ιδιόρρυθμη ιστορία εγκλεισμού.
Τέλος το Long Live My Happy Head(διεθνής πρεμιέρα) των Όστιν Μακ Κάουαν και Γουίλ Χίουιτ μάς διδάσκει πώς η τέχνη και το χιούμορ μπορούννα ξορκίσουν τονφόβο του θανάτου, μέσα από την ιστορία ενός κομίστα που παλεύει με τον καρκίνο.