Το 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου έως την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022 σε φυσικούς χώρους και online.
Στο φετινό 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ) θα προβληθούν 199 μεγάλου μήκους και 68 μικρού μήκους ταινίες στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν. Παράλληλα, 93 ταινίες θα είναι διαθέσιμες και διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ.

Η αυλαία θα ανοίξει την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022 με το The Fabelmans του Στίβεν Σπίλμπεργκ, που κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Τορόντο και βάζει πλώρη για τα Όσκαρ, ενώ θα πέσει την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022 με την προβολή της ταινίας Κορσές (Corsage) της Μαρί Κρόιτσερ. Οι διάσημοι προσκεκλημένοι που θα πλαισιώσουν την φετινή διοργάνωση είναι η Σαρλότ Γκενσμπούρ(Nymphomaniac), η οποία θα παρουσιάσει τη νέα της ταινία, Νυχτερινοί επισκέπτες του Μικαέλ Ερς αλλά και ο σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν, ο οποίος θα παρουσιάσει τη νέα του ταινία, Το χρυσάφι του Ρήνου. Επίσης θα παρευρεθεί στη Θεσσαλονίκη ο Πίτερ Στρίκλαντ, όπου θα παρουσιαστεί και η ενδιαφέρουσα φιλμογραφία του (The Duke of Burgundy, In fabric).
Το 63ο ΦΚΘ γίνεται το πρώτο κινηματογραφικό φεστιβάλ που φιλοξενεί αφιέρωμα στον κινηματογράφο των αυτοχθόνων, ενώ το αφιέρωμα με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από τον θάνατο του Θεόδωρου Αγγελόπουλου αναμένεται να είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Γενικώς το Φεστιβάλ επιδιώκει την σύνδεση με άλλες μορφές τέχνης και ψυχαγωγίας, όπως το σχετικό κόμικ για το οποίο είχαμε συζητήσει με τους δημιουργούς Γιώργο Γούση και Γεωργία Ζάχαρη, ή ακόμα και το νεοαναπτυχθέν τμήμα Podcast.
5 ΞΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
Blue Jean – Σκηνοθεσία: Τζόρτζια Όκλι

Αγγλία, 1988 – Η συντηρητική κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ πρόκειται να ψηφίσει έναν νόμο που στιγματίζει τους γκέι και τις λεσβίες, αναγκάζοντας τη Ζαν, μια δασκάλα γυμναστικής, να ζήσει μια διπλή ζωή. Καθώς η πίεση αυξάνεται από όλες τις πλευρές, η άφιξη ενός νέου κοριτσιού στο σχολείο δημιουργεί μια κρίση που θα φέρει τη Ζαν αντιμέτωπη με καινούργιες προκλήσεις. Η βρετανίδα σκηνοθέτις Τζώρτζια Όκλι, στο κινηματογραφικό της ντεμπούτο, καταθέτει ένα συναρπαστικό δράμα για την πολιτική και τη σεξουαλικότητα, κατά την ομοφοβική περίοδο του θατσερισμού, διατυπώνοντας ένα -διαχρονικής αξίας- σχόλιο πάνω στη βιοπολιτική και την προσπάθεια της εξουσίας να ελέγξει τα ανθρώπινα σώματα. Ανοίγοντας γόνιμο διάλογο με το σήμερα και τις σύγχρονες διεκδικήσεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, το φιλμ της Όκλι μας καλεί σε επαγρύπνηση ενώ προσφέρει μια καλή αφορμή για συζήτηση πάνω σε θέματα που κάθε άλλο παρά έχουν εξαντληθεί.
Οι πέντε διάβολοι -Σκηνοθεσία: Λία Μίσιους

Η Βίκυ, ένα παράξενο και μοναχικό κοριτσάκι, έχει ένα μαγικό χάρισμα: μπορεί να αναπαράγει όποιο άρωμα της αρέσει και να το συλλέγει σε μια σειρά από βάζα με προσεκτικά τοποθετημένες ετικέτες. Έχει αιχμαλωτίσει κρυφά το άρωμα της μητέρας της, Τζοάν, για την οποία τρέφει μια άγρια, υπερβολική αγάπη. Όταν η αδερφή του πατέρα της, Τζούλια, μπαίνει στη ζωή τους, η Βίκυ αναπαράγει τη μυρωδιά της και μεταφέρεται σε σκοτεινές και αρχαϊκές αναμνήσεις που την οδηγούν να ανακαλύψει τα μυστικά του χωριού, της οικογένειάς της, αλλά και της ίδιας της ύπαρξής της.
Λόλα – Σκηνοθεσία: Άντριου Λέγγε

Τι θα γινόταν αν το “Space Oddity” του Ντέιβιντ Μπόουι μπορούσε να ακουστεί το 1941; Αυτό είναι ένα από τα πολλά ερωτήματα που θέτει η Λόλα – μια ταινία αντιπροσωπευτική της προσήλωσης του είδους της επιστημονικής φαντασίας στην τεχνολογία, στις «υποσχέσεις» της για αιώνια ευδαιμονία, αλλά και στις καταστροφικές της συνέπειες. Με καθηλωτικές ασπρόμαυρες εικόνες και πλάνα γυρισμένα σε φιλμ 16mm που αναδύουν μια αύρα «αυθεντικότητας», η ταινία ξεδιπλώνεται σ’ έναν παράλληλο χωροχρόνο. Εκεί δύο αδερφές εφευρίσκουν ένα μηχάνημα που φέρνει στις συχνότητες του οικιακού ραδιοφώνου εκπομπές από το μέλλον – του δίνουν μάλιστα το γυναικείο όνομα Λόλα, σαν να επρόκειτο για την καλύτερή τους φίλη. Όταν όμως ξεσπά ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η ηθική συγκρούεται με την ευθύνη, καθώς οι δύο αδερφές καλούνται να αποφασίσουν πώς θα αξιοποιήσουν αυτή τη γνώση – που, όπως ξέρουμε, είναι η απόλυτη μορφή εξουσίας.
Μπλέιζ – Σκηνοθεσία: Ντελ Κάθριν Μπάρτον

Μια νεαρή έφηβη ονόματι Μπλέιζ (που σημαίνει λάμψη) είναι η μόνη μάρτυρας μιας βίαιης επίθεσης σε γυναίκα. Αυτή η εμπειρία την άφησε σε κατάσταση κατατονικού σοκ και δυσκολεύεται να καταλάβει τι ακριβώς είδε με τα μάτια της. Έτσι αποσύρεται σε φανταστικούς κόσμους, όπου ο λαμπερός μαγικός δράκος που είχε για φίλο στην παιδική της ηλικία τής επιτρέπει να ενεργοποιήσει την οργή της – και εν τέλει να αναγεννηθεί. Και ενώ εγκαταλείπει την παιδικότητά της μια για πάντα, μπορεί επιτέλους να προχωρήσει μπροστά, δίχως φόβο. Μια μοναδική υβριδική ταινία με στοιχεία ειδικών εφέ, ρεαλισμού, κουκλοθεάτρου και animation, και παράλληλα μια ωδή στο γυναικείο θάρρος κι ένα εγκώμιο στη δύναμη της φαντασίας.
The Whale – Σκηνοθεσία: Ντάρεν Αρονόφσκι

Ο μεσήλικας Τσάρλι που ζυγίζει 272 κιλά προσπαθεί να επανασυνδεθεί με τη δεκαεπτάχρονη κόρη του. Οι δυο τους απομακρύνθηκαν αφού ο Τσάρλι εγκατέλειψε την οικογένειά του για έναν άντρα, ο οποίος αργότερα πέθανε. Στη συνέχεια, ο Τσάρλι άρχισε να τρώει ακατάπαυστα από πόνο και ενοχές, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τη σημερινή του εμφάνιση.
5 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
Άκουσέ με – Σκηνοθεσία: Μαρία Ντούζα

Οικονομικές δυσκολίες αναγκάζουν την κωφή έφηβη Βαλμίρα να αφήσει το σχολείο Κωφών στην Αθήνα και να επιστρέψει στο νησί του πατέρα της όπου βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της αδιαφορίας και της απομόνωσης – όχι μόνο εξαιτίας των προκαταλήψεων του χωριού, αλλά κυρίως των δικών της. Η ταινία παρουσιάστηκε στην πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Thessaloniki Goes to Cannes.
Με τους: Ευθαλία Παπακώστα, Δημήτρη Κίτσο, Γιώργο Πυρπασόπουλο, Yoana Bukovska Davidova, Νίκο Κουκά, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη.
Ησυχία 6-9 – Σκηνοθεσία: Χρήστος Πασσαλής

O Άρης και η Άννα συναντιούνται τυχαία σε μια ερειπωμένη, παραθαλάσσια πόλη γεμάτη με κεραίες που εκπέμπουν παράξενους ήχους και τις φωνές των Εξαφανισμένων, κατοίκων που έχουν χαθεί ξαφνικά και ανεξήγητα. Μέσα σε αυτόν τον παράξενο κόσμο, η Άννα και ο Άρης ερωτεύονται. Λίγες μέρες μετά, η Άννα εξαφανίζεται.
Πρωταγωνιστούν: Aγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής, Σοφία Κόκκαλη, Μαρία Σκουλά, Βασίλης Καραμπούλας, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Άρης Αρμαγανίδης, Θανάσης Δήμου, Ράνια Οικονομίδου, Αθανασία Καλλιμάνη.
ΜΠΑΣΤΑΡΔΑ – Σκηνοθεσία: Νίκος Πάστρας

Τα Μπάσταρδα έχουν αφήσει την πόλη μόνη της. Στην εξοχή το νέο τους σπίτι μυρίζει μόνο καλοκαίρι. Πέντε κορίτσια και πέντε αγόρια ζούνε εδώ και τώρα για το τώρα. Εδώ δεν πλησιάζει κανείς, εδώ όλοι φυλάνε σκοπιά, φιλάνε ο ένας τον άλλον, παίζουν τους νεκρούς. Είναι ακόμα παιδιά. Είναι τα δικά σας παιδιά. Τα δικά μας Μπάσταρδα.
Πρωταγωνιστούν: Ναταλία Σουίφτ, Ζαχαρίας Γουέλα, Αφροδίτη Καποκάκη, Εριφύλη Κιτζόγλου, Χριστίνα Κυπραίου, Μάριο Μπανούσι, Γιώργος Μπουφίδης, Κατερίνα Νταλιάνη, Χρήστος Πούλος-Ρένεσης, Γιάννης Τομάζος. Η ταινία συμμετείχε στη δράση Thessaloniki Goes to Cannes.
Και τέλος δυο ταινίες Ελλήνων σκηνοθετών που έχουν (μισο)βγει στις αίθουσες :
Broadway – Σκηνοθεσία: Χρήστος Μασσαλάς

Ο δυνατός αθηναϊκός ήλιος και τα χρόνια της κρίσης έχουν ξεθωριάσει τα φανταχτερά χρώματα και τη γυαλάδα των κοστουμιών που χρησιμοποιεί η ομάδα πορτοφολάδων με έδρα τον κινηματογράφο Broadway, στα θεάματα που στήνει για να μαζέψει θύματα.
Πρωταγωνιστούν: Έλσα Λεκάκου, Φοίβος Παπαδόπουλος, Στάθης Αποστόλου, Ραφέλ Παπάντ, Σαλίμ Ταλμπί, Χρήστος Πολίτης, Ελένη Φουρέιρα, Λάκης Γαβαλάς.
Dodo – Σκηνοθεσία: Πάνος Χ. Κούτρας

Ένα ντόντο, είδος πουλιού που έχει εκλείψει εδώ και 300 χρόνια, εμφανίζεται ξαφνικά έξω από την Αθήνα, στο κτήμα μιας πρώην πλούσιας οικογένειας που μετράει αντίστροφα τα δύο κρίσιμα 24ωρα μέχρι τον γάμο της κόρης τους με έναν πλούσιο κληρονόμο. Τα όρια ανάμεσα στη λογική και την τρέλα θα δοκιμαστούν, και η κατάσταση θα βγει εκτός ελέγχου.
Με τους: Σμαράγδα Καρύδη, Άκη Σακελλαρίου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Πολύδωρο Βογιατζή, Άγγελο Παπαδημητρίου, Νατάσα Εξηνταβελώνη, Νίκο Γκέλια, Κρις Ραντάνοφ, Άννα Τζορτζίκια, Μαριέλλα Σαββίδου, Τζώρτζη Παπαδόπουλο, Τζεφ Μοντάνα, Αχμάντ Κοντάρ, Τζομάνα Αλχασάν.
TO TRAILER:
#TIFF63 Το φετινό σποτ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σκηνοθέτησε η Εύη Καλογηροπούλου, η οποία βραβεύτηκε στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών για τη μικρού μήκους ταινία της “Στο Θρόνο του Ξέρξη” και ανέθεσε στην Kid Moxie να διασκευάσει για γυναίκειες φωνές το εμβληματικό τραγούδι «Λαδάδικα» το οποίο έγινε γνωστό με τη φωνή του αξέχαστου Δημήτρη Μητροπάνου. Η οικογένεια του Μάριου Τόκα (μουσική) και ο Φίλιππος Γράψας (στίχοι) παραχώρησαν δωρεάν τα δικαιώματα στο Φεστιβάλ μας και τους ευχαριστούμε θερμά. Η γυναικεία παρουσία είναι καθοριστική στο σποτ. Πρωταγωνίστριες του σποτ είναι η Θέμις Μπαζάκα, η Τόνια Σωτηροπούλου, η Κατερίνα Nwanze, η Βαλέρια Χραμπάνη, η Πέγκυ Θεοδωρόγιαννη και παραγωγός η Αμάντα Λιβανού.