7 βιβλία και 3 graphic novels που ξεχώρισαν το 2022

Σύντομη ανασκόπηση της χρονιάς, αυτή την φορά με λογοτεχνικά βιβλία και graphic novels. 

Παίρνοντας την σκυτάλη από την αντίστοιχη καταμέτρηση για ταινίες και σειρές, το αφιέρωμα συνεχίζεται με προτάσεις βιβλίων και graphic novels, στο ίδιο πλαίσιο με τις καλοκαιρινές προτάσεις. 

ΒΙΒΛΙΑ 

ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ (ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ) 

Ο Έντουαρ Λουί επιστρέφει με μια βιωματική ιστορία από τις εκδόσεις αντίποδες: αυτή της μητέρας του. 

Το ζήτημα των πολλαπλών καταπιέσεων είναι γενικά κορμός των ιστοριών του Έντουαρ Λουί. Με κυρίαρχο φόντο τα δύσκολα παιδικά του χρόνια, τις στερήσεις, τα προβλήματα της γαλλικής επαρχίας και την αποδοχή της σεξουαλικότητάς του, τα φώτα τώρα στρέφονται από τον ίδιο τον συγγραφέα στο αγαπημένο πρόσωπο της μητέρας του. Φύλο και τάξη γίνονται συνεκτικά στοιχεία μιας ιστορίας για την δύναμη της θέλησης και την γυναικεία χειραφέτηση. Περισσότερα εδώ >>> 

Η ΤΕΧΝΗ ΩΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ (OPOSITO) 

Στο “Η τέχνη ως πολεμική μηχανή”, η Ντάνα Παπαχρήστου επιχειρεί μία συνολική ανατρεπτική διερεύνηση της σύγχρονης τέχνης κι αισθητικής. Με πειραματική διάθεση και μέσα από έναν προσεκτικό συνδυασμό της φιλοσοφικής θεωρίας των Ντελέζ και Γκατταρί με ερευνητικές παρατηρήσεις και παραδείγματα, το ανά χείρας μανιφέστο του σχεσιασμού επιδιώκει να απελευθερώσει την καλλιτεχνική πρακτική και παραγωγή από ρομαντικές καταβολές και ατομικιστικές αντιλήψεις τοποθετώντας την συγκροτημένα σε πολεμικό σχηματισμό απέναντι στις δομές εξουσίας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου) 

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΕΡΑΥΝΟΥ (ΑΙΟΛΟΣ) 

Τι είναι τελικά το ντίνλο και πως συνδέεται ο περίφημος «δρόμος του Κεραυνού»; 

Η ελληνική λογοτεχνία και μυθοπλασία του σήμερα πολλές φορές καταλήγει να μένει παραγνωρισμένη στα ράφια των βιβλιοπωλείων, γιατί προτιμώνται ξένοι τίτλοι με δοκιμασμένη επιτυχία. Λογικό αν αναλογιστεί κανείς την σύνθετη και πολύπλοκη κατάσταση στον χώρο του ελληνικού βιβλίου, καθώς και την άνοδο των e-books αλλά και την γενικότερη ανατίμηση. Ωστόσο, ο δρόμος του Κερανού με το αινιγματικό εξώφυλλο και τον εξίσου αινιγματικό τίτλο ανθίσταται σε αυτή την κατάσταση και καταλήγει να δημιουργεί ένα νουάρ, μέτα σχόλιο για τον χρόνο, τον χρονισμό και τις επιθυμίες. Περισσότερα εδώ >>> 

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ (OPOSITO) 

“Το βιβλίο αυτό με έκανε να αισθανθώ μια αλληλεγγύη που δεν γνωρίζει σύνορα. Αυτήν πρέπει να κρατήσουμε για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε απέναντι στην ομοφοβία και την τρανσοφοβία. Να διεκδικούμε με το κεφάλι ψηλά τη ζωή που μας αντιστοιχεί, την καύλα μας κι έναν πιο δίκαιο κόσμο”. (Πάολα Ρεβενιώτη) 
 
Μεγαλώσαμε ακούγοντας προσβολές του τύπου “πούστης”, “τζιβιτζιλού” και “τραβέλι”, και αφομοιώσαμε ότι η ύπαρξή μας ήταν κάτι το αρνητικό, κάτι που προκαλούσε μίσος στους υπόλοιπους. 
Αυτό το βιβλίο στοχεύει να αποτελέσει ένα μέρος για να εκτιμήσουμε τον εαυτό μας και να αναγνωρίσουμε ότι οι ζωές μας έχουν αξία και είναι πολύτιμες. Είναι ένα μέρος για όλους εμάς που δεν μας άφησαν να μιλήσουμε, που μας έκαναν να αισθανόμαστε ότι έπρεπε να κρατάμε το στόμα μας κλειστό και να σκύβουμε το κεφάλι. Σήμερα, αυτή η υποταγή φτάνει στο τέλος της. 
Όμως, αυτό το βιβλίο επιχειρεί να αποτελέσει και ένα μέρος για να μας ακούσετε και να μάθετε πώς μπορεί να αισθανόταν ο γκέι αδελφός σας στην εφηβεία του, τι αισθάνεται αυτή τη στιγμή η τρανς φίλη σας ή τι αισθάνθηκε εκείνο το κορίτσι, που συνάντησες στον διάδρομο του σχολείου, όταν τη φώναξες “βρωμολεσβία”. Χωρίς εσάς δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή και αυτή η βία θα συνεχίσει να διαιωνίζεται. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου) 
 
Ο Ruben Serrano γεννήθηκε στο Μονόβαρ του Αλικάντε το 1992 και είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Είναι ενεργό μέλος του κινήματος #MeQueer και αρθρογραφεί πάνω σε θέματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά της Ισπανίας. 

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΙΚΟ ΑΓΟΡΙ (ΕΣΤΙΑ) 

Ένα “ελαττωματικό αγόρι” διηγείται περίπου αυτοβιογραφικά περιστατικά από την εξίσου προβληματική, δυσλειτουργική και σκληρά ομοφοβική ελληνική οικογένεια των 90s.  

Είναι δύσκολο και αρκετά επώδυνο το κουίρ τραύμα, ακόμα και αν αυτό καλύπτεται με χιούμορ και ψευδοπαιδικές διηγήσεις. Το βιβλίο του Σαμ Άλμπατρος, με παρόμοιο τρόπο με εκείνο του Έντουαρτ Λουί, περιγράφει πότε με τρυφερότητα και πότε με κυνισμό την δυσκολία του να μεγαλώνεις πέρα από τα ετεροκανονικά πρότυπα της πυρηνικής οικογένειας. Αν και διαβάζεται με μεγάλη ευκολία από άποψη αφήγησης, η θεματική πολλών περιστατικών που εξιστορούνται είναι αρκετά triggering λόγω ψυχολογικής και σωματικής βίας. Περισσότερα εδώ >>> 

Ο ΔΡΑΚΟΣ ΔΕΝ ΧΟΡΕΥΕΙ (OPOSITO) 

Η ιστορία μας μεταφέρει στο Τρινιδάδ της Καραϊβικής και συγκεκριμένα στον Λόφο, μια φτωχογειτονιά στα περίχωρα της πρωτεύουσας. Πορτ οφ Σπέιν. Εκεί, κάτω ακριβώς από τη μύτη του εχθρού, όπου “ο ήλιος δύει στην πείνα και ανατέλλει στις λακκούβες των δρόμων”, εκτυλίσσεται η άπραγη καθημερινότητα όσων αρνήθηκαν “να τους αλέσει ο μύλος της αποικιοκρατικής μηχανής και να τους ξεράσει σε κόκκους ζάχαρης, κακάο και ψίχα καρύδας”. 
Με κεντρικό πρόσωπο τον Άλντρικ, που ερωτεύεται παράφορα τη σαγηνευτική Σύλβια και ριζοσπαστικοποιείται πολιτικά φτάνοντας μέχρι την ένοπλη δράση, παρακολουθούμε τις αντιφάσεις και τα διλήμματα μιας μετααποικιακής κοινωνίας σε μετάβαση… που ζει και ονειρεύεται σε ρυθμούς καλύψο. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου) 

ΠΩΣ ΕΓΙΝΑ ΚΑΛΟΓΡΙΑ (CARNIVORA) 

Στη νουβέλα που κρατάτε στα χέρια σας, τίποτα δεν είναι αυτό που δείχνει με την πρώτη ματιά. Ένα αγόρι, οι γονείς του, ένα παγωτό φράουλα και μια καλόγρια. Το αγόρι αναφέρεται σε γένος θηλυκό στον εαυτό του, ο πατέρας γίνεται δολοφόνος, ένα απλό παγωτό φράουλα οδηγεί στη συμφορά και κανείς δε γίνεται καλόγρια. Ένα έργο που όχι απλώς θίγει το θέμα της ταυτότητας ως επίφαση, αλλά και ανατρέπει διαρκώς τις προσδοκίες του αναγνώστη, εξαιτίας της αντίθεσης φαίνεσθαι/είναι. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου) 

GRAPHIC NOVELS 

SUSPIRIA (JEMMA PRESS) 

Suspiria… αυτή που ψιθυρίζει στο σκοτάδι, αυτή που έχει τη δύναμη να διαχωρίζει τη σάρκα από το πνεύμα, φορέας δακρύων και οδύνης. Αθάνατη υπηρέτρια της απόγνωσης, της νωθρότητας μα και της συμπόνιας, μπορεί να προσφέρει την αιώνια γαλήνη ή το ατέρμονο μαρτύριο, σύμφωνα με την κρίση της… Έργο που επιτελεί για χιλιετίες με την βοήθεια των τριών αδερφών της: Νένια Καντελάρια, Σουντάρια και Γριμόρια, στον Νεκρόκοσμο, μια κοσμολογική συμπαντική διάσταση που αιωρείται στην αιωνιότητα. 
Ένα άλμπουμ στα πρότυπα των κλασικών ερωτικών fumetti τρόμου των δεκαετιών του ’60 και ’70! (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου) 

Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΒΑΓΙΑΣ (ΠΑΤΑΚΗΣ) 

Καλοκαίρι στην Αίγινα, στη Βαγία. 
Μια παρέα μπλέκεται σ’ ένα μυστήριο και προσπαθεί να βρει έναν θησαυρό. Η ανακάλυψη του θησαυρού τους οδηγεί στις μέρες της γερμανικής κατοχής. Η εικονογράφηση και μεταφορά του βιβλίου γίνεται από τον ταλαντούχο δημιουργό κόμικ Κανέλλο Μπίτσικα (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Kanellos COB), με την επιμέλεια του Γιώργου Γούση. (Από την έκδοση) 

RIO DE SANGRE (JEMMA PRESS) 

Ισπανία, Νοέμβριος 1938. 
Στο μέτωπο του Έβρου οι μάχες συνεχίζονται με σφοδρότητα, ενώ ο στρατός του Φράνκο με τη βοήθεια της γερμανικής αεροπορίας υποχρεώνει τις δυνάμεις των Δημοκρατικών να υποχωρήσουν. Καθώς ο Μαξ Φρίντμαν συνεχίζει πεισματικά την αναζήτηση του εξαφανισμένου φίλου του, τα ίχνη τον οδηγούν ολοένα και βαθύτερα στην καρδιά του πολέμου, με κίνδυνο να εξαφανιστεί κι ο ίδιος μέσα στο χάος και την αντάρα του σπαρακτικού εμφυλίου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)