IFFA- 5 προτάσεις για το πρώτο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου της Αθήνας

Σπίτι εννοιολογικά προκλητικών μικρού και μεγάλου μήκους ταινιών. Σεράφειο στις 4-5/3 και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στις 9-12/3.

Το IFFA επικεντρώνεται σε ασυνήθιστες ταινίες που προκαλούν τους θεατές τους και πιστεύει ότι ο ανεξάρτητος κινηματογράφος είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργοποίηση του κοινωνικού διαλόγου. Μέσω προβολών, Q&A, συζητήσεων και εκθέσεων, το IFFA σκοπεύει να ενισχύσει τον διάλογο, να προωθήσει τη μάθηση και να δημιουργήσει μια κοινότητα βασισμένη στον κινηματογράφο. Με διαρκώς φρέσκες ταινίες, οπτικές καινοτομίες, τολμηρούς πειραματισμούς και νέες προσεγγίσεις στις οπτικές τέχνες, το IFFA υποστηρίζει τον κινηματογράφο που ενισχύει την ελευθερία και τις νέες μεθόδους οπτικής καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Λόγω κήρυξης εθνικού πένθους, το Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου της Αθήνας αναδιαμορφώνει το πρόγραμμά του ως εξής:

Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων : 4 – 5 / 3 / 2023

Σάββατο 4/3

16:00 Masterclass Anna Vasof

17:00 Αφιέρωμα στη σκηνοθέτιδα Anna Vasof

18:00 Διεθνές Διαγωνιστικό – Μικρού Μήκους I

Κυριακή 5/3

16:00 Διεθνές Διαγωνιστικό – Μικρού Μήκους IΙ

18:00 Διεθνές Διαγωνιστικό – Μικρού Μήκους IΙΙ

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: 9 – 12 / 3 / 2023

Διεθνές Διαγωνιστικό – Μεγάλου Μήκους 

INTERNATIONAL COMPETITION – FEATURE FILMS

Lobo e Cão | Wolf and Dog | Λύκος και σκύλος
Cláudia Varejão

Η Άννα γεννήθηκε στο Σάο Μιγκέλ, ένα νησί στη  μέση του Ατλαντικού, το οποίο διέπεται από  θρησκευτικούς κανόνες και παραδόσεις. Μέσα  από τη φιλία της με τον Λούι, τον queer φίλο της  στον οποίο αρέσουν τόσο τα φορέματα όσο και τα  παντελόνια, η Άννα αμφισβητεί τον κόσμο που της  είχαν υποσχεθεί. Όταν η φίλη της η Κλοέ έρχεται  από τον Καναδά, κουβαλώντας μαζί της τις  λαμπερές μέρες της νιότης, η Άννα βάζει πλώρη  για ένα ταξίδι πέρα από τον ορίζοντα. Γεμάτο  πάθος και ελευθερία, το φως του Λύκος και  Σκύλος θα αποκαλύψει στην Άννα ποια είναι για  εκείνη η ιδανική θάλασσα να διασχίσει. Μια  συναρπαστική ωδή στην queer κοινότητα του  νησιού, όπου η λάμψη του λυκόφωτος διαχέεται  στον απέραντο Ατλαντικό Ωκεανό.

Monica 

Andrea Pallaoro

Το Monica είναι το προσωπικό πορτραίτο μίας  γυναίκας που επιστρέφει σπίτι μετά από  πολύχρονη απουσία και καλείται να αντιμετωπίσει  τα τραύματα του παρελθόντος. Καθώς  επανασυνδέεται με τη μητέρα της και την  υπόλοιπη οικογένεια της για πρώτη φορά μετά την  εφηβεία της, η Μόνικα ξεκινά ένα ταξίδι  συμφιλίωσης και αποδοχής. Η ταινία εμβαθύνει  στα έγκατα του εσωτερικού κόσμου και της  ψυχολογίας της πρωταγωνίστριας, στον πόνο και  τις φοβίες της, τις ανάγκες και τους πόθους της,  διερευνώντας τα πανανθρώπινα ζητήματα της  εγκατάλειψης και της συγχώρεσης. 

Três Tigres Tristes | Three Tidy Tigers | Τρεις Τίγρεις
Gustavo Vinagre

Η ταινία μάς μεταφέρει σε ένα δυστοπικό Σάο Πάολο του μέλλοντος, το οποίο δεν απέχει και πολύ από το  παρόν. Ένας ιός κυκλοφορεί και απειλεί κυρίως τον ανθρώπινο εγκέφαλο και την ικανότητα της μνήμης.  Τρία queer άτομα νεαρής ηλικίας περιφέρονται σε μία πόλη εξασθενημένη από την πανδημία και τον  απανταχού παρόντα καπιταλισμό, ανακαλώντας μνήμες από περασμένους έρωτες, συζητώντας τις  εμπειρίες τους με τον ιό του HIV, μαθαίνοντας κόλπα μακιγιάζ για μάσκες προσώπου. Σε αυτήν την  εγκάρδια και σουρεαλιστική καταγραφή μίας κατάστασης αμνησίας πολιτικών προεκτάσεων, ο Gustavo Vinagre μας συστήνει μία νέα, queer εποχή, στην οποία οι αναμνήσεις επιβιώνουν μόνον επειδή τις  μοιραζόμαστε σε συλλογικό και συναισθηματικό επίπεδο.

INTERNATIONAL COMPETITION – SHORT FILMS

Les Ardents 

Esther Mysius, Camille Rouaud

Η ταινία μάς μεταφέρει στη Γαλλία του 15ου αιώνα. Μια  συμφορά άγνωστης προέλευσης ξεσπά ξαφνικά, και οι  κάτοικοι ενός χωριού αρχίζουν να υποφέρουν από αϋπνίες,  ρίγος και παραισθήσεις. Ο νεαρός Λουπ φτάνει στο χωριό  με τους γονείς του. Ο πατέρας του, ο δήμιος Σιμόν, κλήθηκε  να βοηθήσει τον Τουσάν, τον ντόπιο δήμιο, ο οποίος πάσχει  επίσης από την περίεργη ασθένεια.  

The Potemkinists
Radu Jude

Το 1905, οι ναύτες του θωρηκτού Ποτέμκιν βρίσκουν  πολιτικό άσυλο στη Ρουμανία – μία κίνηση προκλητική προς  τη Ρωσία. Το 2021, ο γλύπτης Alexandru Dabija θέλει να  φτιάξει ένα έργο εμπνευσμένο από το γεγονός. Μία  κωμωδία για την τέχνη, την ιστορία, τη μνήμη και το σινεμά. 

Αναλυτικότερα: kinoathens.org/iffa