#TIDF25- 5 προτάσεις για το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 

Επιστροφή για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στις σκοτεινές αίθουσες αλλά και online.

Το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 2 έως την Κυριακή 12 Μαρτίου τόσο σε φυσικούς χώρους όσο και online. Στο 25ο ΦΝΘ θα προβληθούν 237 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους στην ιστορική έδρα του θεσμού, στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν. Παράλληλα, παρακολουθούμε ταινίες και διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ φιλοξενεί συνολικά 99 παγκόσμιες, διεθνείς κι ευρωπαϊκές πρεμιέρες, αριθμό-ρεκόρ στην ιστορία της διοργάνωσης.

La Singla
Παλόμα Θαπάτα

25ο ΔΦΝΘ: Παγκόσμια πρεμιέραΤαινία έναρξης TiDF25

Η απίστευτη ιστορία ενός θρύλου του χορού μάς μαθαίνει από την αρχή καινούργια βήματα στη σκηνή και τη ζωή. Η Αντόνια Σίνγκλα γεννήθηκε στα προάστια της Βαρκελώνης και έχασε την ακοή της λίγο μετά τη γέννησή της. Έτσι, έμαθε να χορεύει φλαμένκο χωρίς να ακούει τη μουσική. Σε ηλικία 17 ετών άλλαξε τα δεδομένα του κόσμου του φλαμένκο, όμως προτού να κλείσει τα 30 αποσύρθηκε οριστικά από τη χορευτική σκηνή. Πενήντα χρόνια αργότερα, μια νεαρή γυναίκα ανακαλύπτει υλικό αρχείου από τα πιο ένδοξα χρόνια της Αντόνια και μαγεύεται από τη μορφή της. Η μία και μοναδική «La Singla» έκρυβε στο βλέμμα της ένα τραγικό στοιχείο και ακτινοβολούσε ένα πάθος που ξεπερνά τον χορό. Γιατί δεν είχε ακούσει τίποτα για εκείνη ως τώρα; Αποφασίζει λοιπόν να διαλευκάνει το μυστήριο γύρω από αυτήν και ξεκινά ένα ταξίδι αναζήτησης, με σκοπό να ακούσει από την ίδια την συγκινητική ιστορία της. Ένα ντοκιμαντέρ που δίνει τον πραγματικό ορισμό του «duende» καθώς επινοεί μια ξεχωριστή γλώσσα γεμάτη μυστήριο και μουσικότητα.

Call Me Mommy

Τάρα Ο’Κάλαχαν

25ο ΔΦΝΘ: Ελληνική πρεμιέρα

Καρπός μιας ανεπανάληπτης σχέσης ανάμεσα σε μια γυναίκα που κινηματογραφεί και σε μια γυναίκα που κινηματογραφείται (και έχει μάθει να ζει σε καθεστώς μόνιμης έκθεσης, δαμάζοντας αδηφάγα βλέμματα), η ταινία ξεδιπλώνει απρόσμενες όψεις από την πολύπλοκη ζωή μιας 40χρονης μητέρας και σεξεργάτριας του διαδικτύου. Εμβαθύνοντας στις ποικίλες πηγές και επιπτώσεις των ζητημάτων της μητρότητας (των λεγόμενων «mommy issues») στο προσωπικό και επαγγελματικό σύμπαν μιας γυναίκας που μεγαλώνει μόνη το παιδί της, αυτή είναι μια οικεία αλλά και αιχμηρή αποτύπωση της καθημερινότητας ενός μόνο κρίκου της αλυσίδας του σύγχρονου δουλεμπορίου.

Μεταξύ επαναστάσεων
Βλαντ Πέτρι

25ο ΔΦΝΘ: Ελληνική πρεμιέρα

Η Ζάρα και η Μαρία γνωρίζονται στο Βουκουρέστι τη δεκαετία του 1970. Όταν η ελπίδα για ανατροπή της πολιτικής κατάστασης της πατρίδας της ωθεί τη Ζάρα να επιστρέψει στο Ιράν, οι δρόμοι τους χωρίζονται. Για τα επόμενα δέκα χρόνια, ο μόνος τρόπος επικοινωνίας μεταξύ τους είναι η αλληλογραφία. Στο ρήγμα που ανοίγεται μεταξύ δύο επαναστάσεων, τα λόγια τους περιγράφουν γυναίκες που παλεύουν να ακουστούν, χώρες που κινούνται προς διαφορετικές κατευθύνσεις, και δύο ψυχές που συνδέονται μέσα από την ανάγκη που τρέφουν η μία για την άλλη. Μια μοναδική ταινία από υλικό αρχείου, η οποία πάλλεται από τρυφερά αισθήματα, ποίηση, λέξεις που συναντάμε στο διάβα μας και άλλες που αφήνουμε πίσω, αλλά –κυρίως– από το ρίγος τού να διηγείσαι πάντα τη ζωή στον ιστορικό ενεστώτα.

Apolonia, Apolonia
Λέα Γκλομπ

25ο ΔΦΝΘ: Ελληνική πρεμιέρα

Το πορτρέτο της καλλιτέχνιδας σε νεαρή ηλικία: Όταν η Δανή σκηνοθέτρια Λέα Γκομπ απαθανάτισε για πρώτη φορά την Απολονιά Σοκόλ το 2009, φάνηκε σαν η ζωή της να ήταν βγαλμένη από μυθιστόρημα. Η ταλαντούχα Απολονιά γεννήθηκε σε έναν υπόγειο θεατρικό όμιλο στο Παρίσι και μεγάλωσε εντός μίας καλλιτεχνικής κοινότητας, στην αιχμή της μποέμικης ζωής. Σπούδασε στη σχολή Beaux-Arts de Paris, μία από τις πιο επιφανούς ακαδημίες τεχνών στην Ευρώπη. Ανά τα χρόνια, η Λέα Γκλομπ γυρνούσε στη χαρισματική νέα καταγράφοντας αποσπάσματα της ζωής της, ώσπου αναπτύχθηκε μεταξύ των δύο νεαρών γυναικών ένας ιδιαίτερος δεσμός. Αργότερα, η Λέα απαθανάτισε την Απολονιά σε μία περίοδο κατά την οποία η ίδια διεκδικούσε μία θέση στον κόσμο των τεχνών, πάλευε με τα άγχη και της ομορφιές της γυναικείας φύσης, τις σχέσεις της με άλλους ανθρώπους, με το σώμα της και με τη δημιουργία. Δεκατρία χρόνια μετά, οι δύο γυναίκες συνεχίζουν την ανασκόπηση της πορείας της κάθε μίας, σε αυτήν την καθηλωτική ταινία με θέμα την τέχνη, την αγάπη, τη μητρότητα, τη σεξουαλικότητα, την αναπαράσταση και τους τρόπους με τους οποίους κατακτά κανείς την επιτυχία σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από την πατριαρχία, τον καπιταλισμό, και τον πόλεμο, χωρίς να χάνει τον εαυτό του.

Mega Stories: Non-Binary Stories

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ ΦΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ

Το Mega Stories παρουσιάζει τις ιστορίες non-binary ατόμων, δηλαδή ατόμων των οποίων η έμφυλη ταυτότητά βρίσκεται έξω από το δυαδικό φύλο. Εκείνων που αγκάλιασαν και εξέφρασαν με περίσσιο θάρρος το βίωμα του φύλου τους διεκδικώντας την ελεύθερη έκφρασή του.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, καθώς και περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες, είναι διαθέσιμα στο www.filmfestival.gr