PDSFF 2023- 5 προτάσεις για το 4ο Positively Different Short Film Festival

Το Positively Different Short Film Festival αποτελεί έναν δια-τοπικό κινηματογραφικό χώρο δημιουργίας και αντίστασης.

Το PDSFF23 | Αντιστάσεις, είναι η τέταρτη διοργάνωση του Φεστιβάλ Ταινιών μικρού μήκους Positively Different. Το κεντρικό του event θα λάβει χώρα από τις 16 έως τις 19 Μαρτίου 2023 στον Κινηματογράφο Τριανόν, την αγαπημένη βάση του φεστιβάλ στην Αθήνα, ενώ ταυτόχρονες προβολές βραβευμένων ταινιών θα γίνουν σε διάφορες πόλεις ανά τον κόσμο, μεταξύ αυτών, το Βερολίνο, η Μπολόνια, το Ζάγκρεμπ, η Μάλτα, η Βαρκελώνη και το Ντακάρ.

Το φύλο, η σεξουαλικότητα, η φυλή, η τάξη, η εθνικότητα, η θρησκεία, η αρτιμέλεια – είναι παράγοντες που μπορούν να καθορίσουν το παρόν και το μέλλον, τα εμπόδια και τις προοπτικές μας. Το PDSFF22 εστιάζει στα σημεία τομής τους ακολουθώντας ιστορίες χαρακτήρων, ατόμων και κοινοτήτων που βιώνουν καταπίεση λόγω ταυτοτήτων που φέρουν. Φωτίζοντας πτυχές της διαδρομής ζωής των «άλλων» – άλλοτε με ρεαλισμό και χιούμορ κι άλλοτε με αφαίρεση και πειραματισμό – το φεστιβάλ φιλοδοξεί να δώσει χώρο στην από κοινού δημιουργία, τη δικτύωση και τη διαμόρφωση κοινών διεκδικήσεων. 

Η επιμελητική ομάδα του PDSFF23 χωρίζει 37 ταινίες μικρού μήκους από 17 χώρες σε επτά θεματικές. Καθεμία εκφράζει αγωνίες, ιδέες και αναζητήσεις για τους διαφορετικούς κόσμους που ζούμε και αυτούς που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Οι θεματικές κοιτούν ολιστικά και κριτικά την έννοια της διαθεματικότητας· εξετάζουν με την μπερδεμένη φύση της και τα όρια της σε συνάρτηση με οικουμενικές παραδοχές – το σώμα, το χώρο, τα όρια – αλλά και πραγματικότητες που συγκροτούμε – τις σχέσεις, τις κοινότητες, την καθημερινότητα. Το πρόγραμμα των προβολών συμπληρώνεται από συζητήσεις, μουσική και πολυμεσικές παραστάσεις.

Οι φετινές φιναλίστ διαγωνίζονται για τέσσερα βραβεία – κριτικής επιτροπής, κοινού, καλύτερης ελληνικής παραγωγής, βραβείο επιμελητικής ομάδας – συνοδευόμενα από χρηματικά έπαθλα σε μία προσπάθεια έμπρακτης στήριξης των δημιουργών.

TOUTES LES NUITS (2021)

Latifa Saïd

Μπελβίλ. Μία εργατική παρισινή συνοικία. Για 2 χρόνια, η Νάντια μένει μόνη με το γιο της, Σάμι, που είναι 15 χρονών. Διδάσκει γαλλικά σε κινέζες σεξεργάτριες σε μία οργάνωση και αγωνίζεται να κρατήσει μία ισορροπία: να βοηθάει τις μαθήτριές της, να φροντίζει τον γιο της. Η Νάντια θα κάνει τα πάντα για να τα καταφέρει.

Love Me (2021)

Romane Garant Chartrand

Σχεδόν 17 χρονών, η Laetitia πλοηγείται μεταξύ της διαταραχής προσκόλλησης και της κραυγαλέας της ανάγκης για αγάπη. Σε έναν κόσμο που ελέγχεται πλήρως η εικόνα, το LOVE ME αφηγείται την ιστορία της αναζήτησης της αγάπης με το Α κεφαλαίο, μέσα από διαφορετικές μορφές αυτο-παρουσίασης.

Enomena (2021)

Phaedra Vokali

During an aquarium schooltrip, two teenagers that go to the same school but come from different worlds discover that what brings them together is more powerful than what keeps them apart. 

To read them poems (2022)

Alexis Chatzigiannis

A road trip with a truck driver and a poet leads them to a grotesque and risky poetry slam. But its Christmas and miracles happen.

5PM Seaside (2022)

Valentin Stejskal

On his 40th birthday, Nikos, a solitary truck driver, arrives on a remote beach.
He’s there to meet his former military buddy Christos, whom he hasn’t seen for many years.

Πληροφορίες φεστιβάλ

RSVP: https://fb.me/e/2DqBpiTPY

@positivelydifferentff

16 ως και 19 Μαρτίου 2022

ΤΡΙΑΝΟΝ | Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101 (Μετρό Βικτώρια): 

Γενική είσοδος: 5 ευρώ /σετ (3 ευρώ για κατόχους καρτών ανεργίας / φοιτητικών πάσων/ ΑμεΑ)

Οργάνωση παραγωγής: Inter Alia