El pueblo unido: 25 φωτογραφίες & 1 βίντεο από την επιβλητική διαμαρτυρία 300 μουσικών στα Προπύλαια

El Pueblo Unido Jamás Será Vencido.

Στις 11:00 πριν το μεσημέρι της Κυριακής 26 Απριλίου, περίπου 300 μουσικοί και χορωδοί είχαν συγκεντρωθεί στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό τη διακριτική παρακολούθηση της αστυνομίας.

Γυναίκες και άνδρες όλων των ηλικιών είχαν στήσει μια πλήρη ορχήστρα με έγχορδα, πνευστά και κρουστά, ενώ δεκάδες χορωδοί κράταγαν, μαζί με τις καθιερωμένες αποστάσεις, το χαρτάκι με τους ισπανικούς στίχους.

Όσο οι εκτελέσεις του κομματιού, που μαγνητοσκοπούταν από ένα πλήρες συνεργείο με κάμερες και drone, επαναλαμβάνονταν, το κλίμα θερμαινόταν ώσπου ξέσπαγε στην ιαχή «El Pueblo Unido Jamás Será Vencido» (λαός ενωμένος ποτέ νικημένος, στην ελληνική του εκδοχή), με υψωμένες γροθιές.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Όταν τέλειωσε η τελευταία εκτέλεση, μουσικοί και χορωδοί ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, σε ένα συλλογικό κύμα χαράς που μετατράπηκε σε ένα σύντομο αυτοσχεδιασμό με κρουστά, υπό το βλοσυρό βλέμμα του Κοραή.

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ INSTAGRAM

Την πρωτότυπη και επιβλητική μουσική διαμαρτυρία διοργάνωσε η κίνηση Support Art Workers, η οποία σε κείμενο-κάλεσμα στην παρέμβαση ανέφερε:

«Ένα χρόνο πριν, βρεθήκαμε για πρώτη φορά αντιμέτωποι και αντιμέτωπες με την πανδημία. Πολύ γρήγορα κατέστη σαφές ότι η απομόνωση που απαιτήθηκε για την προστασία της υγείας μας μετατράπηκε σε ξεκάθαρη πρακτική για την περιστολή των δικαιωμάτων μας. Η απάντηση σε αυτήν τη βία ήταν και είναι η συλλογικότητα και η αλληλεγγύη.

Έτσι, μέσα σε ένα κλίμα απόλυτης αβεβαιότητας τον Απρίλη του 2020, δημιουργήσαμε αυθόρμητα τους Support Art Workers, ένα εξωθεσμικό κίνημα εργαζομένων από όλους τους κλάδους των τεχνών, με σκοπό να διεκδικήσουμε – μαζί με τα σωματεία μας – το δικαίωμά μας στην εργασία και τον Πολιτισμό.

Κανείς δε γνώριζε αν και πόσο θα κρατήσει. Πολλοί το αμφισβήτησαν και άλλοι τόσοι το στήριξαν.

Έναν χρόνο μετά, παρά τα όσα πετύχαμε και τους διαρκείς αγώνες, ο Πολιτισμός συνεχίζει να υποτιμάται και να “ξεχνιέται” από τις κυβερνητικές ατζέντες.

Ενώπιον μιας κλιμακούμενης κοινωνικής ασφυξίας, οφείλουμε περισσότερο από ποτέ να μη σταματήσουμε να διεκδικούμε το δικαίωμά μας στην αξιοπρεπή διαβίωση, την εργασία, την υγεία, τη δικαιοσύνη και τον πολιτισμό εν γένει. Οφείλουμε περισσότερο από ποτέ να ενδυναμώσουμε κι άλλο τα συνδικαλιστικά μας όργανα και να στηρίξουμε τις απαιτητικές, αλλά απαραίτητες διαδικασίες τους.

Οι Support Art Workers, παίρνουμε για πρώτη φορά την πρωτοβουλία και σας καλούμε όλες και όλους να παρευρεθείτε την Κυριακή 25 Απριλίου στις 11:00 στα Προπύλαια, όπου θα υλοποιηθεί μία μεγάλη μουσική δράση, με τουλάχιστον 300 ανθρώπους να τραγουδάνε και να παίζουν το “El Pueblo Unido Jamás Será Vencido” που σημαίνει “Λαός ενωμένος – Ποτέ Νικημένος”. Ένα τραγούδι ορόσημο που έχει συνοδέψει όλους τους κοινωνικούς αγώνες της Χιλής από την εποχή του Αλιέντε μέχρι σήμερα, με αποκορύφωμα το Δεκέμβρη του 2019 που τραγουδήθηκε από δεκάδες χιλιάδες Χιλιανούς σ’ ένα κοντσέρτο υπό τον γενικό τίτλο “Για την αξιοπρέπεια“. Αποτελεί πλέον έναν διεθνή ύμνο της αντίστασης της εργατικής τάξης κατά της αδικίας που πηγάζει από την εξουσία. Ως μουσική δράση ξεκίνησε από τη Γαλλία και τώρα παίρνουμε τη σκυτάλη εμείς δηλώνοντας κατά τον τρόπο αυτό πως είμαστε πολλ@ και θα τραγουδήσουμε όλ@ στην ίδια γλώσσα, ακόμη κι αν δεν είναι η μητρική μας.

Την Κυριακή 25 Απρίλη πραγματώνουμε την αξία της τέχνης και υπερασπιζόμαστε τραγουδώντας τη δύναμη της συσπείρωσής και της συλλογικότητας.

Με πολλή προσοχή και σεβασμό, μάσκες και αποστάσεις, ας ενώσουμε τις φωνές μας κι ας μαζευτούμε όσ@ περισσότερ@ μπορούμε για να δείξουμε πως είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ, προτάσσοντας τη χαρά, τη δημιουργία και την αλληλεγγύη απέναντι στη βία.

Για τον Πολιτισμό

Για την Κοινωνική Δικαίωση

Για τη Ζωή

Βρείτε μας στο Facebook

Extra Video:

Tagged with: