«Αισθάνομαι γυμνός χωρίς τη μάσκα»: Στις ΗΠΑ φαίνονται ήδη τα κατάλοιπα μιας εποχής

«Αισθάνεσαι γυμνός αν βγεις έξω χωρίς να φοράς μάσκα».

«Δεν θέλω ένας ξένος να σκεφτεί (για εμένα) ‘’πρέπει να αλλάξω διαδρομή; Έχει εμβολιαστεί; Μπορεί να είναι μολυσμένη;’’»

«Ακόμα φοβάμαι ότι θα κολλήσω».

«Αν σε δω να έρχεσαι (χωρίς μάσκα), θα αλλάξω δρόμο

Είναι κάποιες από τις ανησυχίες που καταθέτουν κάτοικοι της Ουάσινγτον και του προαστίου Great Falls στην Gabriella Borter και το πρακτορείο Reuters. Αν και εμβολιασμένοι και ενώ το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ έχει άρει την οδηγία για χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους για όσους έχουν εμβολιαστεί, πολλοί εξακολουθούν να αισθάνονται άβολα να κυκλοφορήσουν σε εξωτερικό χώρο χωρίς να καλύπτουν το πρόσωπό τους.

Γράφει η Gabriella Borter στο Reuters:

«Η Anita Glick ένιωθε κάπως απελευθερωμένη βγάζοντας βόλτα τον σκύλο μιας φίλης της στην περιοχή του Καπιτωλίου, στην Ουάσινγτον, με τη μάσκα προσώπου της περασμένη γύρω από τον καρπό χάρη στην νέα οδηγία των υγειονομικών αρχών των ΗΠΑ αναφορικά με τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Αλλά ακόμη και υπό τις χαλαρότερες οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, που ορίζουν ότι άνθρωποι όπως εκείνη, που έχουν εμβολιαστεί ενάντια στην covid19, δεν χρειάζεται να φορούν μάσκες σε εξωτερικούς χώρους στις περισσότερες περιπτώσεις, η 70χρονη συνταξιούχος εκπαιδευτικός λέει ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη δική της, από ευγένεια.

‘’Δεν θέλω κάποιος εντελώς ξένος να σκεφτεί, «πρέπει να διασχίσω τον δρόμο; Έχει εμβολιαστεί; Θα μπορούσε να είναι μολυσμένη;»’’, λέει η Glick, η οποία είναι πλήρως εμβολιασμένη ήδη από τον Φεβρουάριο.

Προσθέτει ότι η ίδια ίσως συνεχίσει να φορά μάσκα στο μέλλον για να την βοηθήσει με τις εποχικές αλλεργίες, ακόμα και αν αποτελούν (οι μάσκες) ‘’έναν πόνο, και θολώνουν τα γυαλιά μου, και αν μόλις έχω φάει κάτι το μυρίζω όλη την ημέρα’’.

Απο μεσο προστασιασ, συμβολο πολιτικων αποψεων

Πολλοί εμβολιασμένοι Αμερικανοί ξεκίνησαν διστακτικά να βγάζουν τις μάσκες τους αυτή την εβδομάδα (σ.σ., την εβδομάδα 2-9 Μαΐου), μια μεγάλη απόδραση από τη συμπεριφορά που είχαν συνηθίσει να επιδεικνύουν για πάνω από έναν χρόνο, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν στη χαλιναγώγηση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πέραν από τη βοήθεια που προσφέρουν στη μη εξάπλωση του κορωνοϊού, όμως, οι μάσκες στις ΗΠΑ μετατράπηκαν σε σύμβολο πολιτικών απόψεων και ηθικής. Αυτές οι συσχετίσεις κάνουν για ορισμένους ακόμα πιο δύσκολη την απόφαση να βγάλουν τις μάσκες, παρά τις σχετικές επιστημονικές οδηγίες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Συνεντεύξεις με πολλούς ανθρώπους στο κέντρο και την περιφέρεια της πρωτεύουσας των ΗΠΑ αποκαλύπτουν μια μεγάλη ποικιλία λόγων για τους οποίους κάποιοι Αμερικάνοι εμφανίζονται απρόθυμοι να βγάλουν τις μάσκες τους – ή ποτέ δεν αισθάνθηκαν υποχρεωμένοι να τις φορούν σε εξωτερικούς χώρους.

Οι φοιτητές Emmanuel Long και AJ Barber, και οι δύο 19 ετών και πλήρως εμβολιασμένοι, φορούσαν τις μάσκες τους ενώ επισκέπτονταν το μνημείο του Λίνκολν.

Ανησυχούν ότι το CDC βιάστηκε να εκδώσει την οδηγία για τη μη αναγκαιότητα χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους για τους εμβολιασμένους, εκτός αν πρόκειται για μεγάλη κοσμοσυρροή, καθώς η covid19 παραμένει ένα πολύ πραγματικό ρίσκο, ιδιαίτερα για τα άτομα με ανοσοκαταστολή.

‘’Αισθάνεσαι γυμνός αν δεν βγεις έξω φορώντας μάσκα’’, λέει ο Barber.

“δεν πιστευω οτι ειμαι ο superman”

Η αλλαγή της οδηγίας του CDC έθεσε σε δοκιμασία την εμπιστοσύνη των Αμερικανών στα εμβόλια για την COVID19, τα οποία έχουν χορηγηθεί σε περισσότερα από 148 εκατομμύρια άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πολλοί εμβολιασθέντες παρουσιάζουν τις σπάνιες περιπτώσεις, όπου άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο μετέδωσαν τον κορωνοϊό, ως τον λόγο για τον οποίον αισθάνονται άβολα χωρίς μάσκα.

‘’Δεν πιστεύω ότι είμαι ο superman’’, λέει ο 58χρονος Andrew Nussbaum, που είχε τη μάσκα του κοντά καθώς έπινε τον καφέ του σε ένα εξωτερικό τραπέζι σε κωμόπολη Great Falls της Virginia. Αν και εμβολιασμένος έναντι της covid19, λέει ότι θορυβήθηκε πρόσφατα όταν πήγε σε ένα φιλικό σπίτι και έμαθε ότι κάποιοι από τους συμμετέχοντες στη φιλική συνεύρεση δεν είχαν εμβολιαστεί. ‘’Ακόμα φοβάμαι ότι θα κολλήσω, ότι θα είμαι μία από αυτές τις περίεργες περιπτώσεις’’, λέει.

Υπάρχουν όμως και αυτοί που αντιμετωπίζουν με έντονο σκεπτικισμό την οδηγία του CDC για τις μάσκες. Η Vivi Smith, μια 60χρονη δικηγόρος από την Ουάσινγτον, λέει ότι το CDC έχασε κάποια από την αξιοπιστία του λόγω των ‘’πίσω-μπρος’’ ως προς την ανάγκη χρήσης μάσκας, στην αρχή της πανδημίας. Τόσο το Κέντρο όσο και άλλοι υγειονομικοί αξιωματούχοι αρχικά υποστήριζαν ότι το γενικό κοινό δεν χρειάζεται να φορά μάσκες, ωστόσο αργότερα υπαναχώρησαν, αποδίδοντας την αρχική τους τοποθέτηση στην ανησυχία που προκαλούσε η έλλειψη μασκών για τους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας.

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ INSTAGRAM

Η Smith φορούσε μάσκα καθώς η ίδια και διάφορες φίλες της φύτευαν μύρτιλλα στον κήπο της τοπικής κοινότητας την προηγούμενη εβδομάδα. Αν και πλήρως εμβολιασμένη, ξέρει ότι πολλοί στην περιοχή της δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν θέλει να το ρισκάρει. ‘’Σέβομαι το δικαίωμά σου, πλέον, να ακολουθείς την οδηγία του CDC και να μη φοράς μάσκα σε εξωτερικούς χώρους’’, λέει. Αλλά αν σε δω να έρχεσαι, θα αλλάξω δρόμο’’, λέει.

“δεν θεσ να θεωρηθεισ ψηφοφοροσ του τραμπ”

Η νέα οδηγία του CDC έγινε αντιληπτή ως ένδειξη ανειλικρίνειας σε ορισμένες προαστιακές και αγροτικές περιοχές όπου η μάσκα ήταν λιγότερο συχνή σε εξωτερικούς χώρους και σε συντηρητικές πολιτείες και κομητείες όπου η πρακτική δεν υιοθετήθηκε ποτέ ευρέως.

Πολλοί Αμερικανοί σε αυτές τις περιοχές έβλεπαν την χρήση μάσκας ως προσβολή στις ατομικές ελευθερίες, οπτική που ενθάρρυνε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωνε ότι η μάσκα πρέπει να είναι προαιρετική, υποσκάπτοντας τις οδηγίες των υγειονομικών του συμβούλων.

Η 55χρονη Erin Lobato λέει ότι η ανακοίνωση του CDC δεν άλλαξε τη ζωή της, στην κωμόπολη που κατοικεί. Η ίδια σπανίως φορούσε μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, αν και δεν έχει εμβολιαστεί, και ποτέ δεν ένιωσε την πίεση να το κάνει – πίεση που έχει ακούσει ότι υπήρχε στις μεγάλες πόλεις που πολιτικά τοποθετούνται πιο κοντά στους Δημοκρατικούς.

‘’Είναι ωραίο να βλέπεις ότι το CDC αλλάζει στάση, δίνοντας την ελπίδα ότι σύντομα όλοι εμείς θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε μια αίσθηση κανονικότητας’’, λέει η Lobato.

Ο Tobias Krahnke, κάτοικος της πόλης, αισθάνθηκε μια διαφορετικής μορφής ανακούφιση. Πριν, ο 35χρονος οικονομολόγος λέει ότι φοβόταν μήπως δώσει την αίσθηση ότι υποστηρίζει το συντηρητικό κίνημα κατά της μάσκας. Όμως αυτή την εβδομάδα αισθάνθηκε ότι είχε επιτέλους τη δυνατότητα να πάει για τένις σε ένα πάρκο της Ουάσινγκτον, χωρίς μάσκα. ‘’Δεν θες να θεωρηθείς ψηφοφόρος του Τραμπ’’, λέει. ‘’Αλλά τώρα μπορείς να πεις «κοίτα, απλώς ακολουθώ τις οδηγίες του CDC»’’».

Πηγή: Gabriella Borter//Reuters

Γιώργος Μουρμούρης

giorgismour@yahoo.gr

Twitter: GeorgeMourmour2

Tagged with: