Χίος: Κυνισμός και υποκρισία πάνω στις σορούς τριών παιδιών

«Αυτή είναι η πραγματικότητα της εκμετάλλευσης μεταναστών από εγκληματικές συμμορίες στο Αιγαίο. Αδίστακτοι λαθροδιακινητές βάζουν σε κίνδυνο ζωές σε βαριά φορτωμένες, μη αξιόπλοες λέμβους ανοιχτά της Χίου

Είναι ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, με αφορμή το ναυάγιο λέμβου με πρόσφυγες ανοιχτά της Χίου που είχε ως αποτέλεσμα να ανασυρθούν νεκρά τρία παιδιά και μία γυναίκα.

Πηγή: Λογαριασμός Facebook του υπ. Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη

«Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες του Ελληνικού Λιμενικού, 4 παιδιά -όλα μεταξύ 3 και 14 ετών- ανασύρθηκαν νεκρά, 1 άτομο αγνοείται και 22 έχουν διασωθεί και περιθάλπονται στην ξηρά.

»Οι Τουρκικές Αρχές πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αποτρέπουν την εκμετάλλευση από εγκληματικές συμμορίες. Αυτές οι διελεύσεις δεν πρέπει να επιτραπούν ξανά», προσθέτει, σε μια ανάρτηση που κοινοποίησε ο επίσημος λογαριασμός του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Πηγή: Λογαριασμός Facebook του υπουργείου Μετανάστευσης

Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ

Θα επρόκειτο για ένα εξαιρετικό «κατηγορώ» κατά των δικτύων «λαθροδιακινητών» – κατά τον υπουργό που φαίνεται πως δυσκολεύεται να αποβάλει το «-λάθρο» από την ορολογία που χρησιμοποιεί για παράτυπες διελεύσεις ανθρώπων, «δουλεμπόρων» – όπως είναι ίσως μια πιο αντιπροσωπευτική ορολογία, αν:

– Οι ελληνικές αρχές δεν είχαν κατηγορηθεί επανειλημμένα για παράνομες και επικίνδυνες «επαναπροωθήσεις» στο Αιγαίο (όπως και στον Έβρο), που πολλές φορές έχουν χαρακτηριστικά «απαγωγής» από άτομα (συχνά περιγράφονται να φορούν μαύρα ρούχα) που εγκαταλείπουν αιτούντες άσυλο στη θάλασσα μέχρι να τους περισυλλέξει η τουρκική ακτοφυλακή. Κατηγορίες που το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επιμένει να απορρίπτει, ακόμα και μετά τη μεγάλη έρευνα εννέα κορυφαίων ευρωπαϊκών δημοσιογραφικών οργανισμών, η οποία θορύβησε ακόμα και την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον

– Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε συμφωνήσει στη δημιουργία ενός «ασφαλούς διαδρόμου» (safe passage) για τους αιτούντες άσυλο που προσπαθούν να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, όπως κατά καιρούς έχουν ζητήσει διάφορες οργανώσεις, ανάμεσά τους και ο ΟΗΕ, αντί για την αντιμετώπιση προσφύγων και μεταναστών με φράκτες στα χερσαία σύνορα της ΕΕ και αποτρεπτικές επιχειρήσεις της Frontex σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

Βίντεο από την επιχείρηση διάσωσης νοτιοανατολικά της Χίου

Οι «λαθροδιακινητές» ή δουλέμποροι προσφέρουν, με όρους εγκληματικού κυκλώματος και μαύρης αγοράς, μια «υπηρεσία» για την οποία υπάρχει ζήτηση: Τη διέλευση του στενού θαλάσσιου περάσματος που χωρίζει τα τουρκικά παράλληλα από τα πρώτα τετραγωνικά μέτρα Γης που αποτελούν επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσο η ζήτηση παραμένει ενεργή – και θα παραμένει για μια σειρά από λόγους – αλλά οι συνθήκες της διέλευσης δυσκολεύουν, το αποτέλεσμα θα είναι αφενός να ανεβαίνει η τιμή των «λύτρων» που οι πρόσφυγες αναγκάζονται να καταβάλουν στους δουλεμπόρους, αφετέρου να επιχειρούνται όλο και πιο παράτολμες διελεύσεις, από άποψη καιρικών συνθηκών και προσφερόμενων μέσων.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

Το πρωί της Τρίτης, 27 άνθρωποι βρέθηκαν στοιβαγμένοι σε μια πλαστική βάρκα, χωρίς σωσίβια, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Χίου με ανέμους 6 μποφόρ. Η γάστρα (το πάτωμα) της βάρκας ξεκόλλησε από το βάρος και τα κύματα, με αποτέλεσμα 27 άνθρωποι να βρεθούν στο νερό. Τρία παιδιά και μία γυναίκα πνίγηκαν, προστιθέμενοι στη λίστα των χιλιάδων νεκρών σε Αιγαίο και Μεσόγειο. Μέχρι το απόγευμα της Τρίτης, ένας ακόμη άνθρωπος αγνοούταν.

Βίντεο από την επιχείρηση διάσωσης νοτιοανατολικά της Χίου

Γιώργος Μουρμούρης

giorgismour@yahoo.gr

Twitter: GeorgeMourmour2

Tagged with: