Ήταν να μην πέσει «η πρώτη τουφεκιά». Δυο μήνες μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η σύρραξη όχι απλώς δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, αλλά μετεξελίσσεται από «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» (sic) σε ανοιχτό ολομέτωπο πόλεμο με τα πρώτα σημάδια μιας ευρύτερης ανάφλεξης, λόγω της ολοένα πιο ανοιχτής εμπλοκής του ΝΑΤΟ, να σκορπούν ήδη ρίγη ανησυχίας στους λαούς Δύσης και Ανατολής.
Αλλαγή τακτικής
Η κατάληψη της Μαριούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις την Πέμπτη 21 Απριλίου αποτέλεσε την πρώτη κατάκτηση στρατηγικής σημασίας ουκρανικής πόλης από τη Μόσχα, θέτοντας επί τάπητος το ερώτημα του τι μέλλει γενέσθαι με την «επιχείρηση» στην Ουκρανία. Ήδη το Κρεμλίνο έχει ανακοινώσει αλλαγή στρατηγικής, με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις να επικεντρώνονται στο Ντονμπάς.
Συνακόλουθα αλλάζει και η τακτική, καθώς οι βασικές εστίες των συγκρούσεων μεταφέρονται από τις ουκρανικές πόλεις στις αχανείς εκτάσεις της ανατολικής Ουκρανίας. Με τον πόλεμο να έχει αφήσει πίσω του ήδη πολλές χιλιάδες νεκρούς αμάχους, πλέον τα δεινά επεκτείνονται στους φτωχούς του πλανήτη που εξαρτώνται για τη διατροφή τους από το υπερπολύτιμο σιτάρι και τις άλλες καλλιέργειες των περιοχών όπου τώρα σπέρνονται με οβίδες και νεκρά κορμιά νεαρών στρατιωτών.
Στο βάθος, η Υπερδνειστερία
Στο μεταξύ, αν και επισήμως το Κρεμλίνο εστιάζει στην ανατολική Ουκρανία, «αχνοφαίνεται» ένα σχέδιο ελέγχου της βόρειας και βορειοδυτικής ακτής της Μαύρης Θάλασσας, από την Αζοφική ως τη Μολδαβία, κάτι που θα έφερνε τη Ρωσία δίπλα στα σύνορα του ΝΑΤΟ, στη Ρουμανία.
Κορυφαίος Ρώσος στρατηγός εν αποστρατεία δήλωνε προ ημερών ότι η «απελευθέρωση» της Οδησσού «θα πρέπει να είναι το επόμενο στάδιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης για την αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας μετά την απελευθέρωση του Ντονμπάς». «Το στρατιωτικό δυναμικό της Ουκρανίας βρίσκεται στις περιοχές του Κιέβου, του Τσερνίχιβ και του Λβιβ – παντού όπου υπήρχαν αποθήκες, αεροδρόμια, βάσεις του σοβιετικού στρατού υπό την ΕΣΣΔ. Είναι όπως στο σκάκι: αν πάρεις ένα κομμάτι, προχωράς», ανέφερε κυνικά ο Βλαντίμιρ Σαμάνοφ σε συνέντευξή του που αναμετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti. «Εάν δεν επιλύσουμε αυτό το ζήτημα με την Ουκρανία τώρα, οι μελλοντικές γενιές Ρώσων στρατιωτών και αξιωματικών θα πρέπει να επιστρέψουν», πρόσθεσε.
Λίγες ημέρες αργότερα, την Τρίτη 26 Απρίλη, εκρήξεις ρουκετών συντάραξαν την Τιράσπολ, πρωτεύουσα της Υπερδνειστερίας. Η τοπική αστυνομία ανακοίνωσε ότι στόχος ήταν η έδρα του υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας ενώ χτυπήθηκαν και κεραίες επικοινωνιών στο χωριό Μαϊάκ. Το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική απειλή αναβαθμίστηκε στο «κόκκινο».
Οι αρχές του φιλορωσικού αποσχισθέντος κρατιδίου κατηγόρησαν το καθεστώς του Κιέβου για τις επιθέσεις, που επαναλήφθηκαν την Τετάρτη, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται να εμπλακούν στον πόλεμο. Η Δύση έκανε λόγο για ρωσική προβοκάτσια.
Τα «γεράκια» του ΝΑΤΟ «ακονίζουν τα νύχια» τους
Τον κίνδυνο ευρύτερης ανάφλεξης εντείνει η ολοένα πιο ανοιχτή εμπλοκή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας. Με το αντιδραστικό καθεστώς του Κιέβου να έχει παραλάβει ήδη οπλισμό αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ, στον «χορό» των εξοπλισμών μπαίνει και η Γερμανία, με το Βερολίνο να ετοιμάζεται να στείλει τεθωρακισμένα στο καθεστώς Ζελένσκι.
Την Τρίτη 26 Απριλίου εκπρόσωποι από περίπου 40 χώρες συμμετείχαν σε διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αμερικανική βάση του Ράμσταϊν, στη Γερμανία. Με πρωτοβουλία των ΗΠΑ (ούτε καν του ΝΑΤΟ), τα δυτικά γεράκια του πολέμου επί της ουσίας ξεδίπλωσαν έναν σχεδιασμό που αποσκοπεί στην στρατιωτική αποδυνάμωση της Ρωσίας, όπως κυνικά αποκάλυψε ο Αμερικανός υπ. Άμυνας Λόιντ Όστιν, με «καύσιμη ύλη» τον λαό της Ουκρανίας. Είναι σαφές ότι η Δύση και πρωτίστως οι ΗΠΑ «παίζουν με τη φωτιά», ρισκάροντας ακόμα και μια γενικευμένη σύγκρουση στην ανατολική Ευρώπη – που μπορεί να μετεξελιχθεί σε παγκόσμιο (πυρηνικό) πόλεμο, προκειμένου να διασφαλίσουν την παγκόσμια ηγεμονία έναντι των ανερχόμενων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της Ανατολής.
«Παιχνίδι» με τις στρόφιγγες
Στο ενεργειακό πεδίο, η Πολωνία και η Βουλγαρία μετατράπηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στις πρώτες χώρες της ΕΕ που είδαν τις στρόφιγγες του ρωσικού αερίου να κλείνουν λόγω της απουσίας πληρωμών σε ρούβλια. Με τις προθεσμίες για πληρωμές προς τη Μόσχα να λήγουν για πολλές ευρωπαϊκές χώρες εντός του Μαΐου, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να διεξαχθεί ένας σκληρός ευρωπαϊκός «εμφύλιος» για τη στάση που θα κρατήσει το μπλοκ.
Γιώργος Μουρμούρης
giorgismour@yahoo.gr
Twitter: GeorgeMourmour2
Πρώτη δημοσίευση, στην εφημερίδα ΠΡΙΝ