Βιβλιοπαρουσίαση: «Ελαττωματικό ΑΓΟΡΙ», τ@ Sam Albatros

Παρουσίαση του βιβλίου «ελαττωματικό ΑΓΟΡΙ» τ@ Sam Albatros από τις εκδόσεις ΕΣΤΙΑ διοργανώνει στις 19:00 σήμερα το απόγευμα το βιβλιοπωλείο ΑΜΟΝΙ, στο πάρκο Βουτιέ στον περιφερειακό Φιλοπάππου.

ετεροκανονικοτητα και βια

Η αφήγηση στο βιβλίο γίνεται από την οπτική ενός μικρού αγοριού που προσπαθεί να επιβιώσει την σκληρή ετεροκανονική κοινωνικοποίηση που δέχεται από το οικογενειακό και σχολικό του περιβάλλον και καταφέρνει να συνδυάσει τις πρωτόλειες σκέψεις της προεφηβείας μαζί με ένα μπλακ χιούμορ που άλλοτε συγκινεί και άλλοτε προσφέρει γέλιο.

Πέρα από την λογοτεχνική του αξία, το βιβλίο έχει μεγάλη κοινωνική βαρύτητα, περιγράφοντας τη σωματική και λεκτική βία που εκκινεί από την ομοφοβία και το στίγμα της αποευθυγράμμισης με τα έμφυλα πρότυπα, συμβάλλοντας στη συζήτηση για το θέμα του φύλου και της σεξουαλικότητας λίγες μόλις ημέρες μετά τη δικαστική απόφαση στη δίκη για τον μέχρι θανάτου ξυλοδαρμό του Ζακ Κωστόπουλου.

καταγραφή βιωμάτων και σκέψεων

Όπως διαβάζουμε στο Eggεφαλικό, «πρόκειται για ένα βιβλίο-καταγραφή βιωμάτων και σκέψεων ενός μικρού παιδιού που προσπαθεί να μεγαλώσει ή καλύτερα να επιβιώσει πορευόμενο μέσα από τις συμπληγάδες της ετεροκανονικότητας. Περιγράφει την μετάβαση από την πρώιμη παιδική ηλικία στην προεφηβεία και την εφηβεία, η οποία περνάει απαραίτητα από την έμφυλη κοινωνικοποίηση που δεχόμαστε όλα μας. Από την ρευστότητα που επιτρέπει και καμουφλάρει το αθώο της παιδικής ηλικίας μεταβαίνουμε στο δίπολο άντρας-γυναίκα και τις  “σωστές” σεξουαλικές συμπεριφορές που αυτό συνεπάγεται. 

»Αυτή την επίπονη μετάβαση και οριοθέτηση αφηγείται @ Sam Albatros, και την ψυχοφθόρα συνειδητοποίηση ότι αυτά δεν το χωράνε. Όσα άτομα δεν εναρμονίζονται με το δίπολο είναι αυτομάτως ελαττωματικά. Αυτό λένε στο σχολείο οι συμμαθητές και δάσκαλοι με τη σιωπηλή συνενοχή τους, αυτό λέει ο μπαμπάς και η μαμά στο σπίτι, αυτό λέει η τηλεόραση και πάει λέγοντας. Και οτιδήποτε ελαττωματικό δεν έχει θέσει, πρέπει να αποσυρθεί.

τόπος επανασύνδεσης και συμφιλίωσης

»Πολλά άτομα μπορεί να πουν ότι παρόλο που την ιστορία αφηγείται ένα παιδί, οι σκέψεις φιλτράρονται απαραίτητα από το πρίσμα του ενήλικου που γράφει. Κι όμως @ Sam καταφέρνει και ανασαλεύει στη μνήμη τ@ την γλώσσα μέσα από την οποία σκεφτόμασταν και εκφραζόμασταν ως παιδιά. Μια γλώσσα που βρίσκεται και αυτή στο μεταίχμιο της παιδικότητας και της ενηλικίωσης και έχει την αθωότητα της πρώτης και τον ρεαλισμό και την ζοφερότητα της δεύτερης.  Γλώσσα που εκφράζει σκέψεις χαοτικές όπως αρμόζουν να είναι άλλωστε στην προσπάθεια ενός παιδιού να κατανοήσει και να μάθει να επιτελεί τους ρόλους του, ειδικά όταν αυτοί είναι τόσο αντιπαραθετικοί με την αλήθεια που το ίδιο βιώνει.

»Το βιβλίο είναι ένας τόπος επανασύνδεσης και συμφιλίωσης με τα ελαττωματικά παιδιά που κάποτε υπήρξαμε. Ίσως και ένας τόπος συμφιλίωσης με τις οικόγενειές μας, με τους πατέρες και τις μητέρες που δεν είχαν τα εφόδια να μας καταλάβουν και να μας σταθούν όχι από έλλειψη αγάπης αλλά από άγνοια και φόβο για την διαφορετικότητα.»

η εκδηλωση

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:

Sam Albatros, συγγραφέας του βιβλίου

Δήμητρα Τζανάκη, δρ. Ιστ. Παν. Οξφόρδης & διδάσκουσα ΚΕΔΙΒΙΜ-Κριτικές Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΕΚΠΑ)

Μαρουσώ Τσιριγωτάκη, Λέσχη ανάγνωσης, βιβλιοπωλείο Αμόνι

*πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Eggεφαλικό

Tagged with: