ΠΕΝΤΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 62Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το σινεμά επιστρέφει στο φυσικό του περιβάλλον, αυτό της μεγάλης οθόνης, από 4 έως 14 Νοεμβρίου στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιστρέφει στο σπίτι του, τις κινηματογραφικές αίθουσες, με ασφάλεια, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, από την Πέμπτη 4 έως την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021 και θα πραγματοποιηθεί σε φυσικούς χώρους, αλλά και online. Στο 62ο ΦΚΘ, θα προβληθούν 197 ταινίες στην ιστορική έδρα του θεσμού, στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν. Παράλληλα, 144 ταινίες θα προβληθούν και διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr. Την αυλαία του 62ου ΦΚΘ άνοιξε την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021 η ταινία Το γεγονός (L’Événement) της Οντρέ Ντιγουάν ενώ η τελευταία προβολή  θα είναι αυτή της ταινίας Παρίσι, 13ο Διαμέρισμα (Les Olympiades) του Ζακ Οντιάρ. Ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα είναι αυτό για την τέχνη του μοντάζ με τίτλο «Κόψε κάτι: Το μοντάζ και τα μυστικά του», όπου θα παρευρεθούν διάσημοι μοντέρ από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.  Εξίσου ενδιαφέροντα είναι τα προγράμματα για τις ταινίες μικρού μήκους, ελληνικές και βαλκανικές, οι οποίες είναι διαθέσιμες και στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ, ενώ φέτος στο προσκήνιο έρχεται το έργο της σκηνοθέτριας από την Βουλγαρία, Μπίνκα Ζελιάσκοβα.

Στο σύνολο του, το πρόγραμμα του φεστιβάλ προσπαθεί να κάνει δυναμική επιστροφή μετά την περσινή online διεξαγωγή του, επομένως δεν υπάρχουν βαρύγδουπα ονόματα ή φαντεζί προσκεκλημένοι, αντανακλώντας παράλληλα την δύσκολη μετά-covid εποχή που διανύει και η βιομηχανία του σινεμά. Στο αμιγώς πολιτικό σκέλος, η τελετή έναρξης σημαδεύτηκε από τα σεξιστικά αστεία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ, Ορέστη Ανδρεαδάκη για το γεγονός ότι η φετινή Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ, «κατ’ εξαίρεση» όπως είπε, «είναι γυναίκα»! Στην συνέχεια ο ίδιος κάλεσε στο βήμα τον Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, καθώς, όπως είπε: «Φεστιβάλ χωρίς ΕΣΠΑ και χωρίς Τζιτζικώστα δε γίνεται!», δίνοντας μια πολύ διαφορετική χροιά στον σοβαρό πολιτικό παρελθόν του φεστιβάλ.

Σελήνη, 66 ερωτήσεις

Μετά από χρόνια απόστασης, η Άρτεμις επιστρέφει αναγκαστικά στην Αθήνα λόγω της εύθραυστης κατάστασης υγείας του πατέρα της. Με την ανακάλυψη ενός μεγάλου μυστικού του, η Άρτεμις γνωρίζει τον πατέρα της για πρώτη φορά. Τον καταλαβαίνει με τρόπο που τόσα χρόνια αδυνατούσε. Tον αγαπάει πραγματικά, για πρώτη φορά.

Vortex

Ο γεννημένος προβοκάτορας Γκασπάρ Νοέ αλλάζει ρότα, στιλ, ύφος και ρυθμό, αλλά παραμένει εξίσου σοκαριστικός, φέρνοντάς μας για μια ακόμη φορά αντιμέτωπους με τους πιο ανομολόγητους φόβους μας. Το enfant terrible του σύγχρονου γαλλικού σινεμά, o οποίος φλέρταρε επικίνδυνα με τον θάνατο μόλις δύο χρόνια νωρίτερα, όταν μια εγκεφαλική αιμορραγία παρά λίγο να του στοιχίσει τη ζωή, επιστρατεύει τον άρχοντα του ιταλικού τρόμου, Ντάριο Αρτζέντο, και κοιτάζει μέσα από τον καθρέφτη του θανάτου, ψάχνοντας τη δική του αντανάκλαση. Το Amour του Χάνεκε κόβει βόλτες στο παραισθησιογόνο σύμπαν του Νοέ και μας προσκαλεί να ρίξουμε μια κλεφτή ματιά.

.dog

Ο Δημήτρης, στα πρόθυρα της ενηλικίωσης, αλλά μέσα του ακόμα παιδί, έχει χτίσει έναν μύθο γύρω από τον απόντα πατέρα του, που βρίσκεται για χρόνια στη φυλακή. Όταν τελικά αποφυλακίζεται, το όνειρο του Δημήτρη για οικογενειακή ευτυχία φαίνεται πιο κοντινό από ποτέ αλλά σύντομα καταρρέει. Παλεύοντας για όλα όσα επιθυμούσε, πρέπει να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή μορφή βίας.

ORFEAS2021

Οι αγώνες του Ορφέα, του πρώτου γκέι πρωθυπουργού της Ελλάδας, ενάντια ενάντια στην πατροπαράδοτη ιστορία καταπίεσης «Live Your Myth in Greece». Η πρώτη ελληνόφωνη queer όπερα, ένα μεταμοντέρνο πειραματικό έργο με στοιχεία μπαρόκ μελοδράματος, DIY κολάζ, post-ίντερνετ αισθητικής, εικονικής πραγματικότητας. Αφιερωμένη στη μνήμη της ακτιβίστριας Zackie Oh!

Μαγνητικά πεδία

Μετά την τυχαία συνάντησή τους καθ’ οδόν σε ένα νησί, μια γυναίκα και ένας άνδρας αποφασίζουν να περιπλανηθούν μαζί σε αναζήτηση του κατάλληλου μέρους να θάψουν ένα μεταλλικό κουτί.