Ας γίνουμε λίγο καλοπροαίρετοι. Ας πούμε ότι η απαγόρευση των συναθροίσεων «καθ’ άπασαν την επικράτειαν» λίγο πριν το Πολυτεχνείο, η τετραήμερη αναστολή ουσιαστικά του άρθρου 11 του Συντάγματος, έγινε όντως με αμιγώς υγειονομικά κριτήρια, δεν υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα, δεν τίθεται ζήτημα δημοκρατίας από την υποκατάσταση επί της ουσίας, όπως σημείωσε ο Θανάσης Καμπαγιάννης, της Βουλής από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ.
Τότε, οι λιγοστοί πολίτες που εν μέσω ασφυκτικών περιορισμών στη μετακίνηση και εν μέσω πανδημίας θα επέλεγαν να φτάσουν μέχρι την κλειδωμένη πύλη του Πολυτεχνείου για να αφήσουν ένα στεφάνι, ένα λουλούδι ή ένα μήνυμα, μάλλον δεν θα εμποδίζονταν στον βαθμό που δεν παραβιάζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Θα τους επιτρεπόταν να εκφραστούν χωρίς την ασφυκτική παρουσία της αστυνομίας, έχοντας ήδη ρισκάρει κάποιο λάθος στη βεβαίωση μετακίνησης ή στο sms που θα μπορούσε να επιφέρει πρόστιμο 300 ευρώ.
Λοιπόν, η εικόνα το πρωί της Δευτέρας 16 Νοεμβρίου έξω από το Πολυτεχνείο δεν θύμιζε τίποτα από τα παραπάνω. Το κτήριο βρισκόταν υπό ασφυκτική αστυνομική παρακολούθηση, με βαθμοφόρους αξιωματικούς της αστυνομίας με την επίσημη στολή, άνδρες και γυναίκες της ΕΛΑΣ με μπουφάν, διμοιρίες ΜΑΤ και αστυνομικούς της ΔΡΑΣΗ σε απόσταση αναπνοής. Κάποιοι περαστικοί κινούμενοι ανάμεσα στους αστυνομικούς σταματούσαν για λίγο μπροστά στην καγκελόπορτα. Κάποιος άφησε ένα κλαδί ελιάς, κάποιος άλλος έκανε μια ελαφρά υπόκλιση. Και οι δύο με τα βλέμματα των αστυνομικών καρφωμένα πάνω τους.
Το μεσημέρι μια ομάδα μελών οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συνδικαλιστών έφτασαν για να καταθέσουν στεφάνι. Διέσχισαν την Πατησίων φορώντας μάσκες και κρατώντας, κατά το δυνατόν, τις μεταξύ τους αποστάσεις. Μόλις πλησίασαν την καγκελόπορτα του ΕΜΠ για να αφήσουν λίγα λουλούδια και ένα χαρτοπανό, στην αρχή, ένα κανονικό πανό λίγο αργότερα, βρέθηκαν υπό ασφυκτικό κλοιό από αστυνομικούς που τους ενημέρωσαν ότι η ενέργεια αυτή απαγορεύεται. Κλοιό που, όσο ειρωνικό και αν μοιάζει, προκάλεσε συνωστισμό.Οι συγκεντρωμένοι δεν ακολούθησαν τις υποδείξεις, κρέμασαν τα πανό, μίλησαν στους δημοσιογράφους καταγγέλλοντας την απαγόρευση, καλώντας στη διαδήλωση της Τρίτης.
Όταν έφυγαν, το Πολυτεχνείο βυθίστηκε ξανά στον θόρυβο της Πατησίων υπό τα βλέμματα αστυνομικών και δημοσιογράφων, των μόνων που βρίσκονταν στον χώρο. Κάποιο περαστικοί συνέχισαν να σταματούν περνώντας μπροστά από την πύλη, πάντα υπό το άγρυπνο βλέμμα της ΕΛΑΣ.
Για όποιον, παραδόξως, βρέθηκε αυτή τη 16η Νοέμβρη έξω από το Πολυτεχνείο είναι σαφές: Αυτό που ενοχλεί είναι ο συμβολισμός.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ INSTAGRAM