Efood: Το κόκκινο ποτάμι των διανομέων που δόνησε την πόλη (Photos/Videos)

Φωτογραφίες: Δημήτρης Περιστέρης

Κόκκινο «βάφτηκε» το κέντρο της Αθήνας το μεσημέρι της Τετάρτης, από τους χιλιάδες εργαζόμενους της Efood που πραγματοποίησαν τετράωρη (12:00-16:00) στάση εργασίας ενάντια στην προσπάθεια μετατροπής δεκάδων «τριμηνιτών» εργαζομένων σε freelancers-«συνεργάτες».

Την κινητοποίηση διοργάνωσαν από κοινού το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλων (ΣΒΕΟΔ) και το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων Αττικής. Έτσι, μετά το εντυπωσιακό κύμα αλληλεγγύης στους διανομείς που κορυφώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή και είχε ως αποτέλεσμα οι παραγγελίες μέσω της efood να «κατρακυλήσουν», όπως και οι αξιολογήσεις στην εφαρμογή της πλατφόρμας στο Google Play, η σκυτάλη του κύματος διαμαρτυρίας πέρασε στους εργαζομένους της.

Από τις 11:00 στο Πεδίον του Άρεως, που είχε οριστεί ως σημείο προσυγκέντρωσης, κατέφθαναν συνεχώς εργαζόμενοι της εταιρείας από διαφορετικές περιοχές του Λεκανοπεδίου.

Όσο αυξανόταν ο αριθμός των συγκεντρωμένων, κάθε άφιξη καινούργιας ομάδας πυροδοτούσε ένα ξέσπασμα ενθουσιασμού και επευφημιών, μέχρι που λίγο πριν τις 13:00 ένα θορυβώδες κόκκινο «ποτάμι» ξεχύθηκε στην Πατησίων.

Στη διαδρομή προς τα γραφεία της εταιρείας, μέσω του υπουργείου Εργασίας στην οδό Σταδίου και της Βουλής, τα διαρκή κορναρίσματα των διανομέων «δονούσαν» την πόλη. Και οι κάτοικοι της Αθήνας ανταποκρίθηκαν: Χειροκροτήματα και επευφημίες, κόρνες από οδηγούς διερχόμενων οχημάτων, ενίοτε και υψωμένες γροθιές.

Στην Πανεπιστημίου, μια ηλικιωμένη γυναίκα έδινε συγχαρητήρια σε έναν διανομέα που έτυχε να σταματήσει μπροστά της, μιας και η 28ης Οκτωβρίου αποδείχθηκε πολύ μικρή για να απορροφήσει γρήγορα το τεράστιο κόκκινο «κύμα». Σταματημένοι στην κίνηση, ένας διανομέας και ένας οδηγός τρόλεϊ αντάλλαξαν δυο κουβέντες ως συνάδελφοι των δρόμων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Στην Πατησίων, ντόπιοι και μετανάστες κοίταζαν ή έβγαζαν βίντεο την τεράστια, θορυβώδη κινητοποίηση των ανθρώπων που φορούσαν τα ίδια σύμβολα με τα οποία διασχίζουν καθημερινά δρόμους και γειτονιές, μπαίνουν σε πολυκατοικίες και σε σπίτια – αλλά σήμερα ήταν διαφορετικοί: Έμοιαζαν σίγουροι ότι, όπως το έθεσε ένας εκ των ομιλητών στην προσυγκέντρωση, «δεν θα αλλάξουμε επάγγελμα, θα αλλάξουμε το επάγγελμα».

Κάτοικοι και εργαζόμενοι στις γειτονιές της Αθήνας επικροτούσαν την κινητοποίηση με όποιον τρόπο έβρισκαν. Κοντά στο τέρμα Πατησίων, μια γυναίκα κράδαινε τη σημαία ενός καταστήματος. Στον Περισσό, έξω από τα γραφεία του ΚΚΕ, μέλη του κόμματος χειροκροτούσαν το τεράστιο ποτάμι – «γειά σου Αλεκάρα», φώναξε μια διανομέας προς την Αλέκα Παπαρήγα.

Με την μοτοπορεία να κινείται για ένα διάστημα παράλληλα με τις γραμμές του Ηλεκτρικού, ο οδηγός ενός συρμού χαιρέτησε την κινητοποίηση σφυρίζοντας επανειλημμένα.

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ INSTAGRAM

Την ορμή της μεγάλης μοτοπορείας ανέκοψε απότομα η κλούβα της αστυνομίας, που έφραζε τα τελευταία μέτρα πριν τα γραφεία της εταιρείας, στο Νέο Ηράκλειο. Στις έντονες διαμαρτυρίες και αποδοκιμασίες των εργαζομένων, αξιωματικός της αστυνομίας(!) απάντησε ότι η εταιρεία δεν επιθυμεί συνάντηση με εκπροσώπους των διανομέων.

Υπό τον παλμό της τεράστιας κινητοποίησης, εν τέλει έξι εργαζόμενοι – μέλη των δύο σωματείων μετέβησαν στα γραφεία για να συναντηθούν με εκπροσώπους της efood. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπάλληλοι που βρίσκονταν στα γραφεία δήλωσαν αναρμόδιοι να διαπραγματευτούν με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, με αποτέλεσμα τα δύο σωματεία να κηρύξουν 24ωρη απεργία για την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου.

Γιώργος Μουρμούρης

giorgismour@yahoo.gr

Twitter: GeorgeMourmour2

Φωτογραφίες: Δημήτρης Περιστέρης

Tagged with: