Στη φυλακή 293 δημοσιογράφοι παγκοσμίως

Αρνητικό ρεκόρ κατέγραψε το 2021 ο αριθμός των δημοσιογράφων που βρίσκονται φυλακισμένοι σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων (Committee to Protect Journalists-CPJ) συνολικά 293 δημοσιογράφοι βρίσκονταν στη φυλακή την 1η Δεκεμβρίου του 2021.

Το τρέχον έτος, τουλάχιστον 24 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν λόγω των ρεπορτάζ τους και άλλοι 18 έχασαν τη ζωή τους σε συνθήκες που καθιστούν πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί εάν στοχοποιήθηκαν λόγω της δουλειάς τους, ανακοίνωσε την Πέμπτη η CPJ, στην ετήσια έρευνά της για την ελευθερία του Τύπου και τις επιθέσεις στα ΜΜΕ.

Ο αριθμός των κρατούμενων δημοσιογράφων είναι υψηλότερος κατά 15 άτομα, εν συγκρίσει με το 2020. Αν και οι λόγοι για τη φυλάκισή τους διαφέρουν από χώρα σε χώρα, ο αριθμός-ρεκόρ αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη έλλειψη ανεκτικότητας προς το ανεξάρτητο ρεπορτάζ, σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση που εδρεύει στις ΗΠΑ.

«Αυτή είναι η έκτη συνεχόμενη χρονιά που η CPJ καταγράφει αριθμούς ρεκόρ δημοσιογράφων που φυλακίζονται σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της, Joel Simon. «Ο αριθμός αντικατοπτρίζει δύο αλληλένδετες προκλήσεις – οι κυβερνήσεις είναι αποφασισμένες να ελέγχουν την πληροφορία και ολοένα και πιο θρασείς στην προσπάθειά τους να το πετύχουν».

Ο Guardian σημειώνει ότι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι ήρθαν με δραματικό τρόπο ξανά στο προσκήνιο, όταν η αστυνομία στις Φιλιππίνες ανακοίνωσε ότι ένας δημοσιογράφος σκοτώθηκε σε επίθεση που προσομοιάζει σε εκτέλεση, ενώ έβλεπε τηλεόραση σε ένα κατάστημα στην κεντρική πόλη Calbayog την Τετάρτη.

Ο Jesus Malabanan, ένας 58χρονος ανταποκριτής της εφημερίδας Manila Standard, πέθανε κατά τη μεταφορά του σε νοσοκομείο αφού πυροβολήθηκε μία φορά στο κεφάλι από έναν από τους δύο άνδρες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες.

Άλλοι δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν το 2021 είναι ο Danish Siddiqui, φωτογράφος του Reuters που σκοτώθηκε σε επίθεση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν τον Ιούλιο, και ο Μεξικανός ραδιοφωνικός δημοσιογράφος Jacinto Romero Flores, ο οποίος πυροβολήθηκε στη Βερακρούζ τον Αύγουστο.

Σύμφωνα πάντα με την CPJ, το 2021 η Κίνα φυλάκισε 50 δημοσιογράφους, τους περισσότερους από κάθε άλλη χώρα, ακολουθούμενη από τη Μιανμάρ (26), η οποία συνέλαβε δημοσιογράφους στο πλαίσιο της καταστολής μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα. Ακολουθεί η Αίγυπτος (25), το Βιετνάμ (23) και η Λευκορωσία (19), ανέφερε το CPJ.

Για πρώτη φορά, ο κατάλογος του CPJ περιλαμβάνει δημοσιογράφους που φυλακίζονται στο Χονγκ Κονγκ, ως παράγωγο του νόμου για την εθνική ασφάλεια (2020, βάσει του οποίου από το Πεκίνο τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη κάθε ενέργεια που θεωρείται ως απόπειρα ανατροπής, απόσχισης, τρομοκρατίας ή συνεννόησης με ξένες δυνάμεις.

Το Μεξικό, όπου οι δημοσιογράφοι γίνονται συχνά στόχος όταν η δουλειά τους ενοχλεί εγκληματικές συμμορίες ή διεφθαρμένους αξιωματούχους, παραμένει η πιο επικίνδυνη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου για τους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το CPJ.

Tagged with: