Μια βόλτα στο Ισλαμικό Κάιρο

Το ιστορικό κέντρο του Καΐρου αποτελεί μάλλον μια από τις πιο υποτιμημένες τοποθεσίες ταξιδιωτικού ενδιαφέροντος του κόσμου.

Είναι ενδεχομένως άδικο, για ένα τέτοιο μέρος, να πρέπει να συναγωνιστεί για το βλέμμα των επισκεπτ(ρι)ών της περιοχής πλανητικά αναγνωρισμένα στοιχεία του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού, όπως τις πυραμίδες της Γκίζας, το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης κ.α.. Εντούτοις αυτή η γειτνίαση δεν αφαιρεί καθόλου από τη μοναδική ιστορική, πολιτιστική και αρχιτεκτονική αξία των όσων περικλείει το συγκεκριμένο πολεοδομικό συγκρότημα, που έχει μείνει γνωστό ως το «Ισλαμικό Κάιρο».

Πράγματι, εκεί μπορεί καμία/νείς να συναντήσει, πέραν από την πολύ ιδιαίτερη και αυθεντική ατμόσφαιρα του τόπου, ένα εκτενές σύνολο θρησκευτικών, μνημειακών, ιστορικών και ευρύτερα πολιτιστικών αρχιτεκτονημάτων που, με την ποιότητα και την κλίμακά τους, μπορούν να αφήσουν άναυδη/ο ακόμα και την/τον πιο πεπειραμένη/ο και πολυταξιδεμένη/ο επισκέπτρια/η.

Μια βόλτα σε αυτή την περιοχή μπορεί να υπενθυμίσει εντυπωσιακά αυτό που μια δυτική-οριενταλιστική ματιά τείνει να παραγνωρίζει: ότι η σύγχρονη πρωτεύουσα της Αιγύπτου φιλοξενεί πολύ σημαντικές ενδείξεις της δυναμικής και της βαρύτητας όχι μόνο ενός, αλλά δύο από τους σημαντικότερους πολιτισμούς της ανθρώπινης ιστορίας.

Οι παρακάτω λίγες φωτογραφίες, απέχοντας πολύ από το να μπορούν να λειτουργήσουν αντιπροσωπευτικά ενός τέτοιου πλούτου, αποτελούν προϊόντα μιας τέτοιας βόλτας στις 30/9/2011.

Το τέμενος του Αμάντ Ιμπν Τουλούν
Το τέμενος του Αμάντ Ιμπν Τουλούν, θέα από τον μιναρέ του
Θέα από τον μιναρέ του τεμένους του Αμάντ Ιμπν Τουλούν
Στο βάθος η ακρόπολη του Καΐρου/ κάστρο του Σαλάχ Αλ-Ντιν (Σαλαντίν), με το Μέγα Τζαμί του Μοχάμεντ Αλί Πασά (ή αλλιώς το Αλαβάστρινο Τζαμί) στην κορυφή
Το τζαμί-μεντρεσές του Σουλτάνου Μπαρκούκ
Το τζαμί-μεντρεσές του Σουλτάνου Χασσάν
Θέα μέσα από την παραδοσιακή μασραμπίγια (κλωστρά) του μουσείου-ιστορική κατοικία Μπαΐτ Αλ-Σουχαΐμί
Θέα από το πρόσφατα ανακαινισμένο πάρκο Αλ Αζάρ
Αποχαιρετισμός στο Κάιρο
Η θέα από τα μεσαιωνικά τείχη της πόλης, πλέον στα όρια του πάρκου Αλ Αζάρ