Γιατί η ΕΛ.ΑΣ. κυνηγά ξανά μετανάστες στην Αθήνα;

«Η ΕΛ.ΑΣ. μέσα σε δύο ημέρες λειτούργησε αποτελεσματικά, με οργανωμένο σχέδιο. Πραγματοποιήθηκαν 835 έλεγχοι και έγιναν συνολικά 273 συλλήψεις για αδικήματα που αφορούσαν παράνομη μετανάστευση, λαθρεμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών, ενώ βεβαιώθηκαν 186 πρόστιμα και παραβάσεις. Συνεχίζουμε!».

Με αυτό το λιτό μήνυμα μέσω twitter o υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, κήρυξε στις 16 Μαρτίου τη λήξη – μέχρι νεωτέρας – ενός ανελέητου 48ωρου ανθρωποκυνηγητού σκουρόχρωμων και φτωχών κατοίκων του κέντρου της Αθήνας.

Κυνήγι μαγισσών

Επί δύο ημέρες, διακόσιοι(!) αστυνομικοί από τις ομάδες ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, ΜΑΤ, την Τροχαία και τη Δίωξη Ναρκωτικών, κάνοντας χρήση ακόμα και drone(!!) απέκλεισαν δρόμους στις περιοχές πέριξ της πλατείας Βικτώριας, στις οδούς Πειραιώς, Ζήνωνος και πέριξ της εκκλησίας του Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς και στο Μοναστηράκι. Προχώρησαν σε μαζικούς ελέγχους στοιχείων αλλά και σωματικούς ελέγχους στη μέση τους δρόμου, στοχοποιώντας σχεδόν αποκλειστικά – σύμφωνα με καταγγελίες – μετανάστες.

Στην πλατεία Βικτωρίας, αλληλέγγυοι που προσπάθησαν να διαμαρτυρηθούν για το «μπλόκο» της ΕΛ.ΑΣ. περικυκλώθηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ και προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ. Ανάμεσα στους προσαχθέντες, και ο ιρανικής καταγωγής δημοσιογράφος Siyâvash Shahabi, ο οποίος με δημόσια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook κατήγγειλε βία σε βάρος του στο εσωτερικό αστυνομικού λεωφορείου. Μάλιστα στη ΓΑΔΑ όπου οδηγήθηκε, όπως αναφέρει στη δημόσια καταγγελία του, μεταξύ των προσαχθέντων βρισκόταν και ένας μαύρος Βρετανός πολίτης, ο οποίος είχε βρεθεί στην Ελλάδα ως επισκέπτης και συνελήφθη ενώ απλώς περπατούσε στο πεζοδρόμιο!

μηδαμινα ευρηματα

Σύμφωνα με αρκετές αναφορές η επιχείρηση-«σκούπα» της ΕΛ.ΑΣ. (ακόμα και το όνομα που έχει αποδοθεί στις εν λόγω επιχειρήσεις της αστυνομίας μαρτυρά την a priori αντιμετώπιση όσων υφίστανται τον έλεγχο ως «παράσιτων») συνεχίστηκε και τις επόμενες ημέρες, επεκτεινόμενη μέχρι τα Πατήσια.

Τα αποτελέσματά της, ωστόσο επιβεβαίωσαν απλώς τον ρατσιστικό και ταξικό της χαρακτήρα. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το πρώτο 48ωρο της επιχείρησης τα ευρήματα – σε κάποιες από τις φτωχότερες περιοχές του αθηναϊκού κέντρου – περιελάμβαναν μόλις τέσσερις(!) συλλήψεις για ναρκωτικά (ένας από τους συλληφθέντες έφερε 23 γραμμάρια ηρωίνης), μία σύλληψη για παρεμπόριο και μία για κατοχή πλαστού εγγράφου! Συνελήφθη ακόμα ένας φυγόδικος, ενώ βεβαιώθηκαν μερικές τροχαίες παραβάσεις. Μία «σκούπα» στα πιο ακριβά προάστια της Αθήνας είναι βέβαιο ότι θα αποκάλυπτε πολύ περισσότερα…

Στην Αμυγδαλέζα 125 μετανάστες

Το πραγματικό νόημα της αστυνομικής επιχείρησης όμως ήταν οι τουλάχιστον 125 συλλήψεις μεταναστών χωρίς χαρτιά, οι οποίοι απήχθησαν «κεί που εβάδιζαν» και μεταφέρθηκαν στη φυλακή της Αμυγδαλέζας.

Πηγή: Στέλιος Μιχαηλίδης/Εργατική Αλληλεγγύη

Βεβαίως, η κυβέρνηση δεν θυμήθηκε «ξαφνικά» να κλιμακώσει την πάγια πολιτική καταστολής ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες, προχωρώντας σε μία επιχείρηση που θύμιζε τον αλήστου μνήμης «Ξένιο Δία» το 2012 από τον νυν υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια – αλλά και από το καθεστώς τρόμου που είχε προσπαθήσει να εδραιώσει η Χρυσή Αυγή στις ίδιες περιοχές.

Το μήνυμα

Αυτή τη φορά, η επίδειξη πυγμής αποτελεί το μέσο και το μήνυμα προς πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, να μην αναθαρρήσουν από την «μετά βαΐων και κλάδων» υποδοχή που επιφυλάσσεται – προς το παρόν – στους Ουκρανούς πρόσφυγες. Να αποδεχτούν, δηλαδή ένα καθεστώς «δύο μέτρων και δύο σταθμών» αφού οι Ουκρανοί αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως οι μόνοι «πραγματικοί» πρόσφυγες, όπως το είχε θέσει ο Νότης Μηταράκης, ενώ παράγοντες της αγοράς πιέζουν για μαζική εισροή φθηνού ειδικευμένου εργατικού δυναμικού για να στελεχώσει ξενοδοχεία και βιομηχανίες.

Λέμε «προς το παρόν», γιατί αν ο πόλεμος διαρκέσει και τα χρήματα των Ουκρανών προσφύγων τελειώσουν, τις φιλοπροσφυγικές κορώνες θα διαδεχτεί ο θεσμοποιημένος ρατσισμός. Η παροχή άδειας παραμονής και εργασίας με «ημερομηνία λήξης», ήδη προετοιμάζει την «επόμενη ημέρα»…

Γιώργος Μουρμούρης

giorgismour@yahoo.gr

Twitter: GeorgeMourmour2

Φωτογραφίες: Στέλιος Μιχαηλίδης/Εργατική Αλληλεγγύη

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΡΙΝ

Tagged with: