From the balcony – οι καρδιές των ανθρώπων είναι τόσο κοντά, όσο οι στέγες τους

Το from the balcony έιναι μια μικρού μήκους -διάρκειας 13 λεπτών- ταινία, σαν ένα επεισόδιο βγαλμένο από την ζωή και την γειτονιά μας. Ακόμα και αν η γειτονιά της ταινίας, δεν θυμίζει με ακρίβεια την γειτονιά του καθενός και της καθεμίας, είναι βέβαιο πως το βιωματικό και το ζωντανό κομμάτι που προσφέρεται  θα μεταφερθεί με άμεσο τρόπο, σε κάθε θεατή αφήνοντας του μια γλυκιά νοσταλγική αίσθηση.

Μια ζωντανή «οικογενειακή», με την έννοια των στενών και προσωπικών σχέσεων ανάμεσα στα μέλη της , γειτονιά στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας μας ανοίγει τις πόρτες και τα παράθυρα της. Με ένα δυναμικό και πολύχρωμο animation , γνωρίζουμε μερικά από τα άτομα που ζουν στην γειτονιά. Τα άτομα παρουσιάζονται σε εμάς και τα γνωρίζουμε με έναν κεντρικό άξονα: την κυρία Λίνα. Η κυρία Λίνα,  μια εκ των ανθρώπων της γειτονιάς ζει με τον άνδρα και τον γιό της. Περνά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας της στο μπαλκόνι καπνίζοντας το τσιγάρο της και παρατηρώντας από ψηλά την γειτονιά και τους ανθρώπους της.

Το άγρυπνο βλέμμα της πάνω από τις κινήσεις και τις δραστηριότητες όλων, καταντά σε στιγμές κουραστικό και σχολιάζεται ως περίεργο. Άλλες φορές όμως, εκπέμπει στοργή, αγάπη και ειλικρινές ενδιαφέρον, που φτάνει να γίνεται έως και σωτήριο.

Υπάρχει μια σοβαρή διαφοροποίηση,  ανάμεσα σε  μια κλειστή κοινωνία και μια κλειστή γειτονιά , που παρατηρεί και σχολιάζει τα πάντα με όρους επιτήρησης και ελέγχου, που όλοι φοβούνται για το τι θα πει  ο κόσμος και κανείς και καμία δεν είναι ο εαυτός του και ανάμεσα σε μια γειτονιά με ανθρώπους στενά συνδεδεμένους μεταξύ τους, με ανοιχτά τα σπίτια και τις καρδίες τους ο ένας και η μια για τον άλλον και την άλλη. Είναι γεγονός, πως τα στοιχεία ανάμεσα στις δύο αυτές μορφές γειτονιάς συμβαίνει καμιά φορά να χάνουν το δρόμο τους και να αλληλοδιαπλέκονται. Η επιλογή όμως,  μιας γειτονιάς με ειλικρινές το ενδιαφέρον για τον άλλον άνθρωπο, με παντού υπάρχουσα την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια είναι τελικά πολύ συγκεκριμένη και πολύ σαφής και μας υπενθυμίζει τον συλλογικό τρόπο με τον οποίο θα θέλαμε να ζούμε την κάθε πτυχή και το κάθε επίπεδο της καθημερινότητας και της ζωής μας. Επίσης, μέσα από την εξέλιξη και την δράση της ταινίας αναδεικνύεται και το πόσο σαθρά αποδεικνύονται πολύ συχνά τα στερεότυπα και οι ακόλουθες σκέψεις και πράξεις που αυτά προκαλούν.

Οι ηθοποιοί, που δανείζουν τις φωνές τους στα πρόσωπα , ενσαρκώνουν πολύ επιτυχημένα τους ρόλους τους και προσθέτουν εξαιρετική δραματικότητα στην ταινία. Η γρήγορη εναλλαγή των πλάνων και ο τρόπος που κινείται ο φακός δίνουν σε σημεία την εντύπωση της πολυδιάστατης εξέλιξης της υπόθεσης, κάνοντας μας να αισθανόμαστε για λίγο μέρος και μέλη της γειτονιάς.

Μια εξαιρετικά καλαίσθητη ταινία, με έντονο το συναισθηματικό και συγκινησιακό αίσθημα να προκύπτει αυθόρμητα χωρίς να εκβιάζεται. Πολύ δουλεμένο σενάριο με εύστοχους και χιουμοριστικούς, δυνατούς διαλόγους και έξυπνη επιλογή και διάρθρωση των χαρακτήρων των ηρώων. 

Η ταινία βρίσκεται στην πλατφόρμα του ertflix, έως και 15/5 και σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να την δείτε! 

From the Balcony-Σενάριο: Άρης Καπλανίδης (κλικ εδώ για μια παλαιότερη συζήτηση με αφορμή τις μεταμεσονύχτιες προβολές Midnight Express) , Ηλίας Ρουμελιώτης

Ποτέ οι στέγες των σπιτιών δεν ήταν τόσο κοντά και οι καρδιές των ανθρώπων τόσο μακριά, όσο σήμερα. ~Αντώνης Σαμαράκης, Ζητείται ελπίς