F-35: Ο «πόλεμος των άστρων» στο Αιγαίο

Ήταν Απρίλιος του 2018 όταν το ΚΥΣΕΑ σε συνεδρίαση υπό τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αποφάσιζε την αναβάθμιση 85 ελληνικών F-16 στην έκδοση Viper.

Το κόστος του πρώτου μεγάλου εξοπλιστικού προγράμματος στην εκπνοή της «εποχής των μνημονίων» ανερχόταν σε 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Ήταν η εποχή που το ελληνικό κεφάλαιο και κράτος έβλεπε ευκαιρίες κερδοφορίας και γεωπολιτικής αναβάθμισης στους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσόγειου και τον αγωγό EastMed μέσω της συνεργασίας με Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο, την απόδοση πλήρους επήρειας ΑΟΖ στο Καστελόριζο και τον αποκλεισμό της Τουρκίας από την ανατολική Μεσόγειο.

Τότε, οι συνήθεις «έμπειροι αξιωματικοί», που σε κάθε αντίστοιχη περίσταση αναλαμβάνουν να «κάνουν λιανά» με μπόλικες δόσεις επαρχιώτικου εθνικισμού το «στρατηγικό πλεονέκτημα» έναντι της Τουρκίας που προσφέρει κάθε εξοπλιστικό «πακέτο», σημείωναν ότι «με την αναβάθμιση τα F-16 θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν –πλην της Stealth τεχνολογίας– στα ίσα τα F-35, κάτι που σημαίνει ότι επιχειρησιακά θα είναι ισάξια». Πώς φτάσαμε από το πανάκριβο εξοπλιστικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που θα καθιστούσε 85 αεροσκάφη «ισάξια» με τα F-35 να συζητάμε για την προμήθεια 24 πανάκριβων αεροσκαφών «πέμπτης γενιάς» της Lockheed Martin, από τη συμπαραγωγή των οποίων έχει αποκλειστεί στο μεταξύ η Τουρκία;

«πεσκεσι»

Τα περί αγοράς F-35 έσκασαν σαν «βόμβα» κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Σαν σωστός… μουσαφίρης που επισκέπτεται τους πλούσιους συγγενείς (και μάλιστα οικογενειακώς), ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφερε «πεσκέσι» στον Λευκό Οίκο 3 δισ. δολάρια, όσο αναμένεται να κοστίσει ενδεχόμενη προμήθεια μιας μοίρας (24 αεροσκαφών) F-35. Βεβαίως, η προμήθειά τους μετατίθεται για το 2028, οπότε και λήγει το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16, ενώ δημαγωγικά υποστηρίζεται ότι τότε θα υπάρχει ο σχετικός «δημοσιονομικός χώρος».

«Πάρτι» δισεκατομμυρίων και στο βάθος κατάρρευση

Στην πραγματικότητα, στο τέλος της τρέχουσας δεκαετίας τα πιο φτωχά στρώματα της χώρας αναμένεται να έχουν «ξεζουμιστεί» για να καλύψουν την επιστροφή σε πλεονάσματα, τη μείωση του χρέους και την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας. Θα έχουν κληθεί να πληρώσουν το κόστος της πανδημίας, του πολέμου, του πληθωρισμού και της ενεργειακής μετάβασης. Και, επιπλέον, θα πρέπει να καταβάλουν το αστρονομικό ποσό των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ –ο υπολογισμός είναι του γενικού γραμματέα δημοσιονομικής πολιτικής Αθ. Πετραλιάγια το εξοπλιστικό πρόγραμμα-«μαμούθ», που τρέχει και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση των F-16, τις φρεγάτες Bellhara, τα Rafale και πλήθος άλλων οπλικών συστημάτων. «Κερασάκι στην τούρτα», άλλα 3 δισ. για τα F-35! Ο «πόλεμος των άστρων» οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική καταστροφή

«Προστασία της χώρας»;

Περιττεύει, ίσως, η αναφορά στο ότι το αστρονομικό εξοπλιστικό πακέτο, με ή χωρίς τα F-35, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την «προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας», ακόμη και αν κανείς υιοθετήσει την κυρίαρχη ρητορεία για μονομερή τουρκική προκλητικότητα και «κλείσει τα μάτια» στις ελληνικές επιθετικές βλέψεις σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο (συζήτηση για μονομερή επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ., πλήρης απόδοση ΑΟΖ στο Καστελόριζο κλπ).

Ειδικά τα F-35, που αποτελούν ένα «έξυπνο» οπλικό σύστημα προορισμένο να μην αναγνωρίζει ως εχθρικά τα οπλικά συστήματα που χρησιμοποιούν τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Με άλλα λόγια, το μαχητικό πέμπτης γενιάς της Lockheed Martin δεν είναι προορισμένο για να επιτίθεται σε άλλα F-35 ή F-16 – επίσης της Lockheed Martin, ενώ τα πολύπλοκα υπολογιστικά συστήματα που διαθέτει παραμένουν υπό τον έλεγχο της Ουάσινγκτον, αναβαθμίζοντας τον ρόλο της ως τελικού κριτή του όποιου διμερούς «θερμού επεισοδίου».

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι τα κριτήρια για το «κερασάκι στην τούρτα» της εξοπλιστικής «αγοράς του αιώνα» είναι αμιγώς γεωπολιτικά, προκειμένου η ελληνική πλευρά να δείξει και εμπράκτως ότι αποτελεί σταθερό, στρατηγικό και απολύτως προβλέψιμο εταίρο των ΗΠΑ στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, έτοιμη να συνδράμει σε επιχειρήσεις εκτός συνόρων κατά των «εχθρών» του ΝΑΤΟ.

Γιώργος Μουρμούρης

giorgismour@yahoo.gr

Twitter: GeorgeMourmour2

Tagged with: