Ανασκόπηση 2021: Τα δημοφιλή του Long Stories Short

Το 2021 φεύγει όπως περίπου μπήκε: Με [κάτι σαν] lockdown, τεστ, μέτρα, καθημερινή καταμέτρηση κρουσμάτων, νεκρών και διασωληνωμένων – αλλά και μια μικρή ελπίδα ότι το 2022 θα είναι *όντως* καλύτερο.

Η χρονιά που πέρασε είχε απ’ όλα: Διαδηλώσεις και καταστολή, το ελληνικό #metoo, το κίνημα των καλλιτεχνών και το #SupportArtWorkers, πλατείες και πάρκα την Άνοιξη, μια αλμυρή ανάσα το Καλοκαίρι, διαχωρισμούς μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων το Φθινόπωρο, διαρκές Άπαρτχαϊντ κατά των προσφύγων. Είχε όμως ακόμη συλλογικότητα μέσα στους καιρούς της απομόνωσης, τέχνη κόντρα στο ζοφερό σκοτάδι, ταξίδι ενάντια στην αγκύρωση σωμάτων και ονείρων σε λίγα τετραγωνικά – και ελπίδα, πολλή ελπίδα, αναμεμειγμένη με φόβο.

Όλα αυτά προσπαθήσαμε να αποτυπώσουμε στο Long Stories Short όλο το 2021, διατηρώντας στην επιλογή των θεμάτων μας αλλά και στα θέματα καθ’ αυτά μια κοινή οπτική που να χωράει, όσο γίνεται περισσότερο, τον παλμό της ζωής, τον παλμό της πόλης, τον παλμό των ανθρώπων, τις αντιφάσεις, τις δυνατότητες, τις καλές και τις άσχημες πλευρές.

Τα καταφέραμε; Το μόνο σίγουρο είναι ότι καταφέραμε να μιλήσουμε, να ανασάνουμε και να εκφραστούμε. Και οι 22.388 ματιές στη σελίδα μας – για τις οποίες και σας ευχαριστούμε – δείχνουν πως με πολλές και πολλούς μοιραστήκαμε την οπτική μας για τον κόσμο.

Η αναδρομη – ΤΑ 5 ΔΗΜΟΦΙΛΗ

#1: Σεξουαλική παρενόχληση και θέατρο: Συνέντευξη με τη Ρόζυ Μονάκη

Στις αρχές Φλεβάρη του 2021 το κύμα αποκαλύψεων στο πλαίσιο του ελληνικού #metoo είχε ήδη περάσει από τον αθλητισμό στο θέατρο. Γράφει η Έφη Καραχάλιου στις 14 Φεβρουαρίου: Στον απόηχο των τελευταίων εβδομάδων, με τα περιστατικά σεξουαλικών παρενοχλήσεων που καταγγέλλονται δημόσια να πληθαίνουν, βρήκαμε λίγο χρόνο από την πίεση της καθημερινότητας και συζητήσαμε στα πλαίσια του διαδικτύου με την ηθοποιό της “Ομάδας Σημείο Μηδέν” Ρόζυ Μονάκη.

Διαβάστε τη συνέντευξη ΕΔΩ.

#2: El Pueblo Unido: 25 φωτογραφίες & 1 βίντεο από την επιβλητική διαμαρτυρία 300 μουσικών στα Προπύλαια

Στις 11:00 πριν το μεσημέρι της Κυριακής 26 Απριλίου, περίπου 300 μουσικοί και χορωδοί είχαν συγκεντρωθεί στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό τη διακριτική παρακολούθηση της αστυνομίας. Με το δεύτερο lockdown να μετρά τότε ήδη πέντε μήνες σε ισχύ, οι καλλιτέχνες, στο πλαίσιο του #SupportArtWorkers, ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα για την αναγκαιότητα της τέχνης, της αλληλεγγύης και της αντίστασης στον αυταρχισμό και την καταστολή. Με φόντο το ιστορικό κτήριο των Προπυλαίων, παρουσίασαν το El Pueblo Unido, πιάνοντας το νήμα από αντίστοιχη παρέμβαση στο Παρίσι στον απόηχο της εξέγερσης στη Χιλή. Ο Γιώργος Μουρμούρης καταγράφει σε εικόνες και βίντεο τη στιγμή.

Δείτε το δημοσίευμα ΕΔΩ.

#3: #ArtVSPoliceBrutality – 10 κομίστ(ρι)ες ενάντια στην αστυνομική βία

Στις 28 Μαρτίου του 2021, στον απόηχο του άγριου on camera ξυλοδαρμού στην πλατεία της Νέας Σμύρνης και της αντικατασταλτικής εξέγερσης που ακολούθησε, στην Έφη Καραχάλιου μιλούν 10 κομίστ(ρι)ες, στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής πρωτοβουλίας #ArtAgainstPoliceBrutallity.

Διαβάστε τη συνέντευξη ΕΔΩ.

#4: 6 θηλυκότητες μοιράζονται το βίωμα της σύλληψής τους

Οι πρώτοι μήνες του 2021 είναι μήνες καταστολής. Οι φοιτητικές διαδηλώσεις ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία βρίσκονται συχνά στο στόχαστρο της αστυνομίας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και αλλού. Στις 21 Μαρτίου, 6 θηλυκότητες μοιράζονται με την Έφη Καραχάλιου το βίωμα της σύλληψής τους από την ΕΛ.ΑΣ.

Διαβάστε τη συνέντευξη ΕΔΩ.

#5: Πώς μεθοδεύτηκε η λύση μιας απεργίας: Ο εγκλωβισμός των επιβατών, οι ασφυκτικές πιέσεις και η… «βόμβα» στον Ηλεκτρικό (Photos)

Στις 3 Ιουνίου, η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) προχωρά σε απεργία με συγκέντρωση-απεργιακή περιφρούρηση στο λιμάνι του Πειραιά. Η απεργία κρίνεται παράνομη (κατά πάγια τακτική) και ένας απεργοσπαστικός μηχανισμός στήνεται, με τους επιβάτες να μετατρέπονται εντέχνως και ακουσίως σε μοχλό πίεσης για τη λύση της απεργίας, λίγες ώρες αργότερα. Ο Γιώργος Μουρμούρης μεταφέρει το ρεπορτάζ από το λιμάνι.

Διαβάστε το ρεπορτάζ ΕΔΩ.

Long Stories Short 2020-2021

Ιστορίες Ανθρώπων

Ρεπορτάζ

Απόψεις

Σινεμά

Ταξίδι

Audio-Vidual Pics

Podcast #1

Podcast #2

Podcast #3

  • Πρόσφυγες στον άτυπο καταυλισμό που δημιουργήθηκε μετά τη φωτιά στη Μόρια