Θεσσαλία – 4: Κεραμίδι

Βγαίνοντας από τον Βλοχό με κατεύθυνση βόρεια, προς Κεραμίδι και Φαρκαδόνα, ο δρόμος σε οδηγεί στη γέφυρα που περνά πάνω από τον ποταμό Ενιπέα, μεταξύ Βλοχού και Πέρα Βλοχού. Λίγο παρακάτω, στα δεξιά του δρόμου, βρίσκεται η εκκλησία όπου συγκεντρώθηκαν αρκετοί κάτοικοι κατά την πλημμύρα που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel.

Ολόκληρες γεωργικές και κτηνοτροφικές μονάδες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.
Ολόκληρες γεωργικές και κτηνοτροφικές μονάδες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς

Το τοπίο είναι ακόμα πιο απόκοσμο. Πλέον διακρίνεται ξεκάθαρα η ορμή του νερού που σάρωσε τα πάντα. Οι καλλιέργειες των αγροτών, καλυμμένες από ξερή λάσπη στέκουν ακόμα πλαγιασμένες προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ο μικροσκοπικός οικισμός Λυκόρεμα, στα ριζά του παρακείμενου βουνού φαίνεται ότι δεν επηρεάστηκε σημαντικά από την πλημμύρα. Λίγα χιλιόμετρα παρακάτω όμως βρίσκεται το Κεραμίδι που μαζί με Μεταμόρφωση και Βλοχό αποτελούν τα πιο πολύπαθα χωριά της περιοχής.

Οτιδήποτε υπήρχε μέσα στα κτήρια, έχει ξεβραστεί στους δρόμους.
Οτιδήποτε υπήρχε μέσα στα κτήρια, έχει ξεβραστεί στους δρόμους

«Δύσκολα θα βγάλουμε τον χειμώνα»

«Ήρθε με ορμή το νερό, τα σάρωσε όλα, δεν έμεινε τίποτα», θα πει ένας ηλικιωμένος κάτοικος, την ώρα που πηγαίνει να παραλάβει ορισμένα είδη πρώτης ανάγκης από τους εθελοντές που έστησαν σημείο διανομής στην είσοδο του χωριού. «Μένω στο Γριζάνο. Έχω νοικιάσει εκεί», λέει ο ηλικιωμένος άνδρας. «Χάσαμε τα πάντα και πολύ δύσκολα θα βγάλουμε το χειμώνα. Ερχόμαστε εδώ και μάς βοηθάνε τα παιδιά», αναφέρει.

Οι λιγοστές επιχειρήσεις στα χωριά δέχτηκαν και αυτές σοβαρό πλήγμα.
Οι λιγοστές επιχειρήσεις στα χωριά δέχτηκαν και αυτές σοβαρό πλήγμα

Δίπλα, πάνω από δέκα εθελοντές από τη Λάρισα, μαζί με γυναίκες από τον Μορφωτικό Σύλλογο του Κεραμιδίου τακτοποιούν τα πράγματα που προσέφεραν αλληλέγγυοι για τους πλημμυροπαθείς της περιοχής. Νερά, τρόφιμα, καθαριστικά και πολλά άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Μερικοί άλλοι κάτοικοι θα πάρουν λίγα πράγματα και θα φύγουν. Εκεί βρέθηκε και κλιμάκιο εθελοντών γιατρών από το Ιατρείο Αλληλεγγύης στον Παλαμά.

Εθελοντές από τη Λάρισα βοηθούν τους κατοίκους να καθαρίσουν τα σπίτια στο Κεραμίδι και αλλού.
Εθελοντές από τη Λάρισα βοηθούν τους κατοίκους να καθαρίσουν τα σπίτια στο Κεραμίδι και αλλού

Μέσα στο χωριό μόνο τα λιγοστά σπίτια στους πρόποδες του βουνού, κοντά στην πάνω εκκλησία, κατοικούνται ακόμη. Στο συγκεκριμένο στενό δρομάκι βρίσκονται παρκαρισμένα μερικά τρακτέρ και άλλα μηχανήματα που άφησαν κάτοικοι για να σωθούν από την πλημμύρα. Και εδώ το ίδιο σκηνικό όπως σε Βλοχό και Μεταμόρφωση. Τα πάντα καλυμμένα από ξεραμένη λάσπη, ενώ μερικές αυλές και βαριά αγροτικά μηχανήματα έχουν πλαγιάσει στο έδαφος από την ορμή του νερού.

Η ορμητικότητα του νερού στο Κεραμίδι και την Μεταμόρφωση ήταν τόσο σφοδρή που ξήλωσε φράκτες σε αρκετά σπίτια.
Η ορμητικότητα του νερού στο Κεραμίδι και την Μεταμόρφωση ήταν τόσο σφοδρή που ξήλωσε φράκτες σε αρκετά σπίτια
Στο χωριό Κεραμίδι οι κάτοικοι ακόμα και σήμερα έχουν παρκαρισμένα τα λειτουργικά τρακτέρ τους στο ύψωμα του χωριού, φοβούμενοι μία νέα πλημμύρα.
Στο χωριό Κεραμίδι οι κάτοικοι είχαν παρκαρισμένα τα λειτουργικά τρακτέρ τους στο ύψωμα του χωριού, φοβούμενοι μία νέα πλημμύρα

«Σκεφτόμαστε να πάμε στη Γερμανία»

Ένα ζευγάρι καθαρίζει το σπίτι του. «Σκεφτόμαστε να πάμε στη Γερμανία για τον χειμώνα, εκεί είναι η κόρη μας», θα πουν. «Πάθαμε μεγάλη ζημιά. Το νερό μπήκε με ορμή από τη μία πλευρά όταν έσπασε το ανάχωμα στον Ενιπέα, πέρασε μέσα από το χωριό και από την άλλη μεριά βρήκε το άλλο φράγμα και το βουνό και γύρισε πίσω με ορμή. Εκεί σήκωσε τα πάντα», διηγούνται. «Οι εθελοντές μάς βοηθάνε, “να είναι καλά τα παιδιά”», είπε η γυναίκα. «Το κράτος είναι άφαντο. Μάς παράτησαν και μαζί καταστράφηκε και η παραγωγή», ανέφερε το ζευγάρι, εκτιμώντας ότι το σπίτι δεν θα είναι κατοικήσιμο άμεσα.

Το εσωτερικό ενός σπιτιού που οι κάτοικοι του διαμένουν στο εξωτερικό και δεν έχουν έρθει να το καθαρίσουν. Μια εικόνα παγωμένη στο χρόνο, καθώς μας δείχνει πως ήταν όλα τα σπίτια αφού υποχώρησε το νερό.
Το εσωτερικό ενός σπιτιού που οι κάτοικοι του διαμένουν στο εξωτερικό και δεν έχουν έρθει να το καθαρίσουν. Μια εικόνα που δείχνει πώς ήταν όλα τα σπίτια αφού υποχώρησε το νερό.

Ο μπλε κάδος

Στο Κεραμίδι, το κλιμάκιο των μηχανικών είχε περάσει τρεις μέρες πριν από την επίσκεψή μας, με καθυστέρηση ενός και πλέον μήνα. «Μένουμε στη Φαρκαδόνα προς το παρόν», λέει το ζευγάρι. Μία άλλη γυναίκα στο απέναντι σπίτι εξιστορεί μία παρόμοια κατάσταση. Όλοι τους γελάνε με τον μπλε κάδο στην οροφή του σπιτιού της. Τον είχε μεταφέρει το νερό όταν σκέπασε τα πάντα.

Το νερό με την δύναμη του σήκωσε όλων των ειδών αντικείμενα και τα έχει αφήσει στα πιο άκυρα σημεία. 40 μέρες κανένας κρατικός φορέας δεν έχει πάει να βοηθήσει το ηλικιωμένο ζεύγος σε αυτό το σπίτι να απομακρύνει τον κάδο ανακύκλωσης από την οροφή.

Στο Κεραμίδι πάντως οι κάτοικοι δεν δείχνουν να θέλουν να φύγουν. Ξεκάθαρη απάντηση βέβαια δεν έχουν, δεύτερες σκέψεις σίγουρα υπάρχουν, όμως δεν συναντάμε απόψεις όπως σε Μεταμόρφωση και Βλοχό.

Το συγκεκριμένο σπίτι καλύφθηκε σχεδόν πλήρως από το νερό. Το ύψος του νερού φαίνεται στον ηλιακό θερμοσίφωνα.
Το συγκεκριμένο σπίτι καλύφθηκε σχεδόν πλήρως από το νερό. Το ύψος που έφτασε φαίνεται στον ηλιακό θερμοσίφωνα
Πεσμένα κτίσματα στο Κεραμίδι.
Πεσμένα κτίσματα στο Κεραμίδι
Αντικείμενα από τα σπίτια βρίσκονται διασκορπισμένα σε όλα τα σημεία του χωριού.
Αντικείμενα από τα σπίτια βρίσκονται διασκορπισμένα σε όλα τα σημεία του χωριού
Η κεντρική πλατεία στο Κεραμίδι.
Η κεντρική πλατεία στο Κεραμίδι
Λιγοστά οικόσιτα ζωάκια που επιβίωσαν ζουν πλέον στους γεμάτους σκουπίδια και ασθένειες δρόμους.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Βασιλείου/Γιώργος Μουρμούρης

Φωτογραφίες: Ορφέας Μπούσουλας

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλία – 1: «Μας ξέχασαν»

Θεσσαλία – 2: Παλαμάς

Θεσσαλία – 3: Βλοχός